O petiţie în favoarea creării unui impozit asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională, pentru a participa „la tranziţia ecologică şi socială” a fost semnată de peste 130 de eurodeputaţi. Inițiatorii acestei idei propun impozitarea averilor începând de la 50 de milioane de dolari.

„Ceea ce am reuşit să realizăm pentru multinaţionale, trebuie să facem acum pentru marile averi”, scriu, într-un articol publicat în Le Monde, Aurore Lalucq (grupul S&D din PE, stânga) şi economistul Gabriel Zucman, aceștia fiind printre iniţiatorii acestei campanii.

Se încearcă reducerea inegalităților

Eurodeputații doresc să instaureze impozite progresive la scară internațională.

„Propunerea noastră este simplă: instaurarea unui impozit progresiv asupra averii celor foarte bogaţi la scară internaţională pentru a reduce inegalităţile, participând în acelaşi timp la investiţiile necesare tranziţiei ecologice şi sociale”, explică eurodeputata şi economistul, expert recunoscut în evaziune fiscală şi taxarea veniturilor mari, potrivit AFP.

Autorii propun introducerea unui impozit de 1,5% începând de la o avere de 50 de milioane de dolari, afirmând însă că nivelul exact al impozitului ar trebui să fie decis „colectiv şi democratic”.

În 2018, Elon Musk n-a plătit niciun cent în impozite federale

Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman fac apel la OCDE şi ONU să lanseze negocieri privind introducerea acestui impozit şi cer Uniunii Europene să acţioneze. Ei afirmă că în 2018, Elon Musk, pe atunci al doilea om cel mai bogat din lume, „nu a plătit un cent în impozite federale” şi că în Franţa, „cele mai bogate 370 de familii nu sunt taxate decât cu circa 2 până la 3%”.

Petiţia lor a fost semnată în principal de deputaţi europeni ecologişti şi de stânga, de circa zece economişti şi de ONG-uri internaţionale, între care şi Oxfam. Pentru a-şi susţine propunerile, Aurore Lalucq şi Gabriel Zucman citează exemplul impozitului minim de 15% asupra beneficiilor multinaţionalelor, la care au aderat aproape 140 de ţări „când toată lumea repeta că este imposibil”.

Altfel, un raport dat publicității cu ocazia Forumului Economic Mondial de la Davos arată că miliardarii lumii și-au adjudecat de la începutul pandemiei două treimi din creșterea totală a averilor.

Așadar, miliardarii lumii, reprezentând 1% din populația planetei, și-au adjudecat două treimi din creșterea totală a averilor, potrivit raportului „Supraviețuirea bogaților” (n.red. „Survival of the Richest”), realizat de organizaţia Oxfam.