Microîntreprinderile trebuie să depună în curând declaraţia privind regimul de impozitare – pe profit sau pe venit. Însă, nici până acum nu există o bază legală pentru prelungirea impozitului pe venit şi în 2010.

O decizie privind impozitul de 3% pe veniturile microîntreprinderilor nu a fost încă luată, dar în cazul în care va fi menţinut, va apărea o reglementare în circa zece zile, au afirmat reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Declaraţia este descurajantă pentru micii întreprinzători care se bazau pe promisiunea Guvernului că nu se va renunţa la această facilitate.

Comisiile parlamentare de buget-finanţe au adoptat un amendament la legea bugetului care prevede prelungirea regimului de impozitare pe cifra de afaceri şi în 2010.

Update: Amendamentul privind prelungirea impozitării pe microîntreprinderi a fost respins în plenul celor două camere.

Deşi în acest moment nu există o poziţie oficială a ministerului, bugetul de stat pentru 2010 include venituri de 444 milioane lei din acest impozit, chiar cu 9% mai mari decât cele de anul trecut. Ceaţa de la Ministerul de Finanţe dă peste cap planurile de afaceri, cu atât mai mult cu cât până la sfârşitul acestei luni, conform legii, microîntreprinderile trebuie să opteze ce tip de impozit plătesc în 2010. „Dacă Guvernul nu va face nicio modificare în următoarea perioadă de timp, ar trebui stabilit dacă microîntreprinderile trebuie să depună declaraţia de menţiuni 010 – pentru modificarea tipului de impozitare, din impozit pe venit în impozit pe profit, sau dacă această trecere se face automat“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert. Depunerea cu întârziere a acestei declaraţii se pedepseşte cu amenzi între 1.000 si 5.000 de lei.

Dar încurcăturile nu se opresc aici. „În cazul în care impozitul va fi păstrat, iar contribuabilii deja şi-au schimbat statutul de microîntreprindere prin depunerea declaraţiei de menţiuni, nu vor putea reveni la vechiul statut decât dacă prin lege va fi prevăzut acest lucru“, arată Sorin Istrate.

Disputa pe microîntreprinderi

În vreme ce reprezentanţii Ministerului de Finanţe spun că se mai discută, Codul fiscal este clar. Nu există nicio referire la impozitarea preferenţială a microîntreprinderilor în anul 2010.

„Având în vedere că nici cele mai recente modificări ale Codului fiscal şi ale normelor metodologice aplicabile de la 1 ianuarie 2010 nu au inclus prevederi specifice cu privire la cota pentru 2010, cred că este imposibilă continuarea acestui regim de impozitare“, spune Raluca Bontas, manager Deloitte Tax. Aceasta consideră că ar fi fost utilă o precizare din partea ministerului referitoare la dispariţia acestui tip de impozitare a microîntreprinderilor.

La Ministerul de Finanţe s-a întocmit un proiect de lege prin care se propune menţinerea cotei de impozit de 3% pe veniturile microîntreprinderilor şi în următorii ani. Proiectul nu conţine însă nicio precizare referitoare la data până la care se va aplica acest impozit. „Având în vedere că până acum nu a fost comunicat încă niciun punct de vedere oficial al celor din Ministerul de Finanţe, considerăm că şansele ca microîntreprinderile sa îşi continue existenţa şi in 2010 sunt aproape nule“, spune Sorin Istrate.

Opinia acestuia este împărtăşită şi de managerul Deloitte: „lipsa cadrului legislativ complet pentru regimul de impozitare a microîntreprinderilor înseamnă că de la 1 ianuarie 2010 societăţile care optaseră pentru impunerea în acest sistem vor deveni plătitoare de impozit pe profit, respectiv impozit minim, unde este cazul“.

Din 2001, de la apariţia sa, acest regim de impozitare a suferit mai multe modificări, atât ale cotei, cât şi ale criteriilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor. Conform Codului fiscal, în 2009, puteau opta pentru impozitul de 3% pe venit doar firmele care obţineau cel puţin jumătate din venituri din alte activităţi decât consultanţă şi management. Normele codului precizau că încadrarea în categoria veniturilor din consultanţă şi management se făcea prin analiza contractelor încheiate, pentru că existau peste 30 de coduri CAEN referitoare la management şi consultanţă.

Totodată, microîntreprinderile trebuia să aibă cel puţin un angajat şi o cifră de afaceri de cel mult 100 mii de euro anual. Din cauza incertitudinii legislative, mulţi proprietari de microîntreprinderi au preferat alte forme de organizare, în principal, persoană fizică autorizată (PFA).

Microîntreprinderile nu ştiu ce cotă de impozit datorează, este nevoie ca ministerul să facă cât mai repede demersuri pentru clarificarea situaţiei.
Sorin Istrate, Contexpert