Impozitarea pensiilor este noul subiect care îi pune pe jar pe români. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat ce se poate întâmpla, în viitorul apropiat, cu pensiile românilor. Imediat, şi premierul Marcel Ciolacu a comentat pe marginea acestui subiect.
Impozitarea pensiilor ar putea fi eliminată pentru pensiile până în 3000 de lei
Impozitarea pensiilor este noul subiect arzător în politica și societatea românească. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a oferit mai multe informații pe această temă.
Adrian Câciu, a precizat, marți, la sediului partidului, că privind posibila eliminare a taxării pensiilor până în 3000 de lei, cei interesați de această schimbare ar trebui să prezinte o evaluare a impactului bugetar.
El a subliniat că este important să se ofere claritate cu privire la cine a fost responsabil pentru introducerea impozitării pe pensii, făcând aluzie la Guvernul Boc.
Ministrul a amintit momentul introducerii impozitării pensiilor în 2010, după ce Curtea Constituțională a decis că nu se pot reduce pensiile.
El a menționat guvernul Boc ca fiind responsabil pentru această decizie. Cu toate acestea, ministrul a subliniat că nu are nicio obiecție și a afirmat că este evident că există dorința ca oamenii să beneficieze de venituri cât mai mari.
„Să vină cu un impact bugetar, să vedem despre ce e vorba şi să ne dea răspunsul cineva la întrebarea cine a introdus impozitarea pe pensii.
Îmi aduc aminte că această impozitare pensii a fost introdusă în 2010 după ce CCR a spus că nu se pot tăia pensiile, mai ţineţi minte, şi guvernul Boc a venit cu impozitarea pensiilor. Dar nu am nicio problemă, este evident că dorim ca oamenii să aibă venituri cât mai mari”, a declarat ministrul.
I s-a adresat întrebarea dacă Executivul ar putea sprijini o astfel de inițiativă.
„Nu sunt ministrul de Finanţe, dacă ministrul de finanţe prezintă modul în care se pot recupera veniturile care să spunem n-ar mai ajunge la bugetul de stat, de ce nu?
Până la urmă ăsta este scopul nostru, să găsim soluţii pentru oameni”, a mai spus Câciu.
Marcel Ciolacu susține că scenariul neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei este analizat de Guvern
Marcel Ciolacu, premierul României, a declarat, tot marți, că așteaptă să analizeze proiecțiile privind posibilitatea eliminării impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei.
Această propunere a fost adusă în discuție în cadrul Coaliției. Ea are origini în sfera liberală. Pragul actual este stabilit la 2.000 de lei.
Când a fost întrebat despre perspectiva liberalilor, care au inclus într-un proiect legislativ solicitarea de a elimina impozitul pentru pensiile sub 3.000 de lei, liderul de la Palatul Victoria a menționat:
„Haideți să vedem scenariul și dacă e sustenabil. Eu mă bucur că am reușit în 6 luni de zile să aduc un echilibru macroeconomic în România”, a precizat Marcel Ciolacu.
Pe de altă parte, PNL a oficializat intenția de a promova un proiect de lege, anunțat și de liderul grupului din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, care vizează eliminarea impozitului pentru pensiile sub 3.000 de lei. Această inițiativă intervine în contextul în care pragul actual este stabilit la 2.000 de lei, după care se aplică o impozitare de 10%.
„În noua sesiune parlamentară, grupul parlamentar PNL va avea ca priorităţi legislative continuarea adoptării legilor din PNRR pentru îndeplinirea tuturor jaloanelor, urmând să menţionăm drept obiectiv în noua sesiune parlamentară adoptarea legii, pe care am iniţiat-o, referitoare la creşterea pragului de la care se impozitează pensiile de la 2.000 lei la 3.000 lei”, a declarat Andronache, pentru Agerpres.
Ministerul Muncii a oferit clarificări pe tema impozitării pensiilor
Pensiile cu cuantum de până la 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării. Conform informațiilor furnizate de Ministerul Muncii, impozitul este aplicat doar în proporție de 10% pentru excedentul care depășește suma de 2.000 de lei.
În termeni simpli, o pensie în valoare de 2.800 de lei va suporta un impozit de 80 de lei. În paralel, o pensie de 4.000 de lei va implica un impozit de 200 de lei.
Au fost aduse modificări în privința pensiilor de serviciu, calculate în conformitate cu legi speciale. Aceste ajustări au fost implementate prin Legea nr. 282/2023, care a revizuit și a aliniat pensiile de serviciu la principiul contributivității.
În această situație, s-a introdus impozitarea progresivă a părții necontributive a pensiilor de serviciu, inclusiv pentru cele deja acordate. Se aplică două plafoane distincte:
– 20% pentru partea necontributivă care depășește salariul mediu brut,
– 15% pentru partea necontributivă care depășește salariul mediu net, dar este mai mică decât salariul mediu brut.