Impozitarea pensiilor în România. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a oferit detalii importante cu privire la impozitarea pensiilor românilor.
Într-o intervenție telefonică pentru Realitatea Plus, Daniel Baciu a precizat că veniturile seniorilor care se impozitează sunt cele peste 2.000 de lei.
”În momentul de față noi aplicăm acel impozit, cum a spus dumneavoastră, de la tot ce se impozitează pensiile care sunt mai mari de 2.000 de lei”, a spus președintele CNPP.
De asemenea, Daniel Baciu a mai oferit explicații și cu privire la pragul de impozitare. Acesta spune că este normal ca pragul să crească.
Astfel, spune președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), seniorii României vor rămâne cu mai mult bani.
”Pensiile au crescut și de fiecare an, este normal să crească acel prag de impozitare, adică să mergem un pic mai sus, pentru că altfel oamenii rămân cu niște bani în plus, efectiv cu o pensie netă mai mare.
Practic cu acel prag de impozitare, dacă se crește, pensionarilor le rămân mai mulți bani ca pensie netă”, a fost declarația lui Daniel Baciu.
Explicațiile sale cu privire la veniturile pensionarilor români pot fi ascultate în clipul de mai jos.
Marcel Ciolacu, detalii despre impozitarea pensiilor
Impozitarea pensiilor în România. Premierul României, Marcel Ciolacu, a susținut vineri la Baia Mare un discurs în care a subliniat necesitatea unei ample dezbateri publice referitoare la reforma fiscală în țară.
Întrebat despre impozitarea pensiilor, Ciolacu a accentuat importanța stabilirii unui echilibru și a menționat că este esențial să se decidă asupra sistemului de impozitare, fie unic, fie progresiv.
Ciolacu a precizat că a solicitat ministrului Muncii să analizeze raportarea cu coșul zilnic în funcție de venituri. Analiza are scopul de a evalua impactul acestei măsuri.
El și-a manifestat preocuparea pentru menținerea unui echilibru macroeconomic în România.
Premierul a adăugat că este necesar să se găsească soluții care să nu afecteze grav mediul economic.
„Este o discuţie, am rugat-o şi pe doamna ministru al Muncii în perioada următoare să facem, era acea raportare cu coşul zilnic funcţie de venituri, să vedem impactul. Ştiţi foarte bine, mă gândesc foarte bine să ţin un echilibru macroeconomic în România. Mi-am asumat acest lucru ca prim-ministru.
Dacă vrem să distrugem tot ce a construit domnul Lazăr (investitor în domeniul agricol, la a cărui fermă premierul a făcut o vizită – n.r.), atunci hotărâm cu toţii că nu mai plătim niciun impozit, dăm numai subvenţii şi am terminat, dar nu mărim cumva impozitarea celor care au venituri excepţionale. Asta înseamnă reformă fiscală cu adevărat”, a precizat Marcel Ciolacu.
Decizie cu privire la sistemul de impozitare
Impozitarea pensiilor în România. Marcel Ciolacu a afirmat că este necesar să se ia o decizie cu privire la sistemul de impozitare. Acest lucru ar trebui să fie rezultatul unei dezbateri publice transparente.
El a subliniat că trebuie să se decidă dacă se dorește un sistem de impozitare unic, fără excepții, sau unul progresiv, similar cu cel adoptat de țările dezvoltate.
Ciolacu a adăugat că această decizie nu ar trebui să fie impusă de un anumit partid politic sau guvern, ci ar trebui să fie rezultatul unei discuții deschise, implicând mediul de afaceri, sistemul bugetar, sindicatele și toate părțile interesate.
„Trebuie să ne hotărâm odată ce dorim! Dorim să avem un sistem de impozitare care nu mai există, impozitarea unică, sau poate dorim să revenim la acea impozitare unică, dar care este unică, fără excepţii.
Dacă ne hotărâm ca să avem un mediu concurenţial corect pentru toată lumea, cu alte cuvinte, fără excepţii fiscale, cum este în toată Europa, sau dorim să mergem mai departe cu o impozitare progresivă, cum au toate ţările dezvoltate.
Trebuie să hotărâm împreună acest lucru. Acest lucru nu trebuie să-l hotărască niciun partid politic, niciun guvern anume, acest lucru trebuie dezbătut frumos, transparent cu mediul de afaceri, cu sistemul bugetar, cu sindicate, cu toată lumea la masă”, a mai spus Ciolacu.