România înregistrează pentru a treia lună consecutiv cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană. Din nefericire, experții prevăd o creștere a taxelor și impozitelor pentru a permite autorităților să obțină venituri suplimentare pentru buget. Analiștii sunt de părere că se va merge în direcția impozitării progresive.
Impozitare progresivă în România? Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au formulat mai multe recomandări referitoare la economia țării noastre. Guvernul a anunțat, însă, că nu va lua în considerare aceste propuneri.
Taxele și impozitele propuse de FMI pentru România includ:
- un impozit progresiv pe venituri
- impozite locale în funcție de valoarea proprietăților
- o taxă pe mașini
- eșalonarea recalculării pensiilor.
Recomandările Băncii Mondiale în ceea ce privește taxele și impozitele
În ceea ce privește taxele și măsurile propuse de Banca Mondială, acestea includ:
- un impozit de 10% pentru salariile până în 4.000 de lei brut
- de 20% pentru sumele care depășesc acest prag
- o singură cotă TVA
- o creștere a impozitului pe dividende la 10%.
Impozitele vor crește în 2025
Bogdan Glăvan, analist economic, a exprimat opinia că până la anul este probabil să scăpăm de creșterea impozitelor, deoarece acesta este dorința guvernanților. În opinia sa, aceștia evită astfel să mărească impozitele într-un an electoral.
Cu toate acestea, Glăvan a menționat că guvernanții au anunțat că din 2025 se va renunța la această abordare și vor crește taxele.
El a adăugat că guvernanții încearcă să prezinte acest lucru ca pe o soluție pentru inechități, însă consideră că va exista o serie de deduceri într-un sistem fiscal mult mai complex și cu o povară fiscală mai mare decât în prezent.
Se fac presiuni pentru a adopta impozitarea progresivă
Bogdan Glăvan a exprimat opinia că vor exista presiuni pentru a adopta impozitarea progresivă, sub pretextul reducerii inechităților. El consideră că această abordare va fi prezentată sub ideea că bogații ar trebui să plătească mai mult, deoarece au resursele necesare.
”Eu cred că vor exista presiuni să mergem în direcția impozitării progresive? De ce? Tocmai pentru că poate fi vândută chiar sub această ”pălărie” a poverilor inegale.
Deci să plătească bogații, pentru că bogații au de unde. Până când populația va descoperi că, de fapt, ea este carne de tun, și că ea va plăti”, a spus acesta, la Antena 3 CNN.
Totuși, analistul economic susține că, în final, această măsură va afecta toată populația. În opinia sa, oamenii cu venituri mai mici vor realiza într-un final că vor fi afectați de creșterea impozitelor din cauza inflației.
Astfel, impozitarea progresivă nu se va aplica doar bogaților. Ea va afecta întreaga populație.
„Așa cum au descoperit pensionarii, când li s-au mărit pensiile, că intră sub incidența impozitului provenit.
Așa și oamenii cu venituri mai mici vor descoperi, într-un an sau doi, din cauza inflației, că vor plăti cu toții acea treaptă superioară de impozitare și că, de fapt, impozitarea progresivă nu se referă doar la bogați, ci la toată lumea. Asta este, de fapt, păcăleala sub care va fi vândută această politică de impozitare progresivă”, a spus el.