Impozitarea proprietății pentru firme și populație, schimbată?
Executivul țintește și „distorsiunile” din sistemul fiscal pentru a obține venituri suplimentare la buget, dar și „retragerea graduală a stimulentelor fiscale excesive, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale”, arată documentul preluat de profit.ro
Amintim că de regimuri preferențiale beneficiază anumite categorii, precum angajații din construcții sau domeniul IT. De asemenea, Guvernul exclude posibilitatea ca pe viitor să fie introduse noi cote reduse de TVA (de nivelul 5% sau 9%) pe lângă cele existente în prezent.
Guvernul își asumă o serie de reforme
Potrivit informațiilor din documentul respectiv, Guvernul își asumă o serie de reforme și solicită fonduri pentru proiecte. Așadar, Ministerul Finanțelor cere 360 de milioane de euro pentru investiții în sisteme digitale, inclusiv pentru implementarea măsurilor menționate.
„Aproximativ 360 de milioane de euro pentru investițiilor în sisteme digitale la nivelul Ministerului Finanțelor, ANAF și Autorității Naționale a Vămilor”, este cerința menționată în document, conform sursei menționate.
Totodată, sunt vizate și alte reforme ce țin de fiscalitate. Trebuie menționat că toate reformele ar trebui adoptate până în 2024 iar câteva dintre acestea sunt:
- Eficientizarea administrării marilor contribuabili
- O analiză amplă a sistemului fiscal pentru a identifica distorsiuni și zone din care statul să obțină venituri, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale
- Retragerea graduală a stimulentelor fiscale excesive, mai ales în ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuțiile sociale
- Introducerea de stimulente pentru a descuraja utilizarea numerarului pentru plăți, mai ales în relațiile dintre companii (business to business)
- Îmbunătățirea cooperării între ANAF și Inspecția Muncii pentru a combate economia gri
Sursă foto: Dreamstime