Aţi vândut anul trecut acţiuni, fie cumpărate în ultimii ani, fie primite la cuponiadă? Puţini se gândesc că, după încasarea banilor, mai au de dat piept cu birocraţia. Şi totuşi…
Modificările pe care le-a suferit în ultimii doi ani Codul fiscal în ceea ce priveşte impozitarea câştigurilor din transferul titlurilor de valoare sunt digerate destul de greu. Atât de către oamenii de la SSIF-uri şi societăţi de administrare a investiţiilor, cât mai ales de către contribuabili.
Formulările vagi din Codul fiscal şi din instrucţiunile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare dau naştere la interpretări dintre cele mai diverse. În privinţa fondurilor de investiţii, de exemplu, există mai multe păreri. Sunt reprezentanţi ai unor societăţi de administrare care ştiu că impozitul se opreşte în continuare la sursă, sunt alţii care ştiu că se regularizează câştigurile la fel ca în cazul acţiunilor şi sunt şi voci care spun că se va face regularizare, însă de anul viitor. CNVM spune că se face regularizare, fără a preciza însă dacă de anul acesta sau nu. În privinţa tranzacţiilor cu acţiuni, lucrurile sunt ceva mai clare. Pentru anul 2006, se va calcula câştigul (sau pierderea) obţinut de fiecare contribuabil din tranzacţiile cu acţiuni, indiferent cu câte societăţi de brokeraj a lucrat de-a lungul anului. Rezultatele se vor împărţi în funcţie de perioada de deţinere a titlurilor. Astfel, câştigurile, respectiv pierderile din tranzacţii cu acţiuni deţinute mai puţin de 365 de zile, se însumează separat şi se impozitează cu 1%, iar cele din tranzacţii cu acţiuni deţinute mai mult de 365 de zile se impozitează cu 16%. Bineînţeles, se vor scădea impozitele reţinute la fiecare tranzacţie de societatea de intermediere şi virate la buget ca plăţi anticipate (1% din câştigul obţinut, indiferent de perioada de deţinere a acţiunilor).