Un studiu realizat recent de London School of Economics şi King's College London analizează impactul pe care îl poate avea asupra economiei reducerea taxelor pentru persoanele cele mai bogate.
Reducerea impozitelor pentru cei mai bogaţi nu ajută economia, consideră cercetătorii britanici. Un studiu realizat de universităţile britanice LSE şi King’s College London indică faptul că reformele care reduc impozitele pentru cei mai bogaţi au ca rezultat o creştere a inegalităţilor fără a stimula economia, transmite AFP.
Reducerile de taxe pentru bogaţi adoptate în ultima jumătate de secol au fost doar în beneficiul acestora
Autorii raportului afirmă că „decidenţii nu ar trebui să se îngrijoreze că majorarea taxelor pentru bogaţi pentru a finanţa costul financiar al pandemiei le va afecta economiile”.
Reducerea taxelor pentru bogaţi, o măsură tradiţională în programele de guvernare ale conservatorilor sau partidelor de dreapta, se inspiră din teoriile neoliberale potrivit cărora ajutarea celor bogaţi îi va simula să muncească mai mult, să consume sau să investească, ceea ce va avea efecte pozitive asupra întregii economii (‘trickle down economics’).
Cercetătorii David Hope de la London School of Economics şi Julian Limberg de la King’s College London indică, în studiul lor intitulat „Consecinţele economice ale principaleleor scăderi de impozite pentru bogaţi”, faptul că reducerile de taxe pentru bogaţi adoptate în ultimii 50 de ani, în special în anii ’80, au fost doar în beneficiul persoanelor direct afectate, dar nu au promovat crearea de locuri de muncă sau creşterea economică, scrie Agerpres.
Warren Buffett, adversar al teoriei ‘trickle down economics’, cere deseori taxarea averilor mari
Potrivit autorilor, diminuarea impozitelor pentru cei cu averi mari a avut „un impact major: în medie, fiecare reformă notabilă a dus la o creştere de 0,8 puncte procentuale a ponderii din venitul naţional pentru cei mai bogaţi 1%, însă performanţa economică a ţării, măsurată prin rata şomajului sau PIB-ul pe locuitor nu s-a modificat în mod semnificativ”.
„Rezultatele studiului nostru au implicaţii importante asupra dezbaterilor actuale cu privire la consecinţele economice ale taxării celor mai bogaţi şi demonstrează că argumentele pentru a menţine un nivel redus al taxelor pentru cei bogaţi sunt slabe”, insistă autorii.
Printre cei mai bogaţi oameni ai lumii, miliardarul american Warren Buffett se numără printre adversarii teoriei ‘trickle down economics’ şi cere în mod frecvent o taxare mai aspră pentru cei cu averi mari.