În aproape toate oraşele, firmele vor plăti anul viitor impozite mult majorate pentru proprietăţile imobiliare. Excepţie notabilă face capitala, în timp ce Sibiul se află la cealaltă extremă, cu cele mai mari creşteri.Sibiul va fi anul viitor Capitală Europeană, moment pe care consilierii locali îl întâmpină şi cu un sistem diferenţiat de evoluţie a taxelor locale: lejer pentru populaţie, dar mult mai dur pentru firme. Drept pentru care, încă din luna mai a.c., Primăria
În aproape toate oraşele, firmele vor plăti anul viitor impozite mult majorate pentru proprietăţile imobiliare. Excepţie notabilă face capitala, în timp ce Sibiul se află la cealaltă extremă, cu cele mai mari creşteri.
Sibiul va fi anul viitor Capitală Europeană, moment pe care consilierii locali îl întâmpină şi cu un sistem diferenţiat de evoluţie a taxelor locale: lejer pentru populaţie, dar mult mai dur pentru firme. Drept pentru care, încă din luna mai a.c., Primăria s-a grăbit să adopte o hotărâre de consiliu prin care stabileşte menţinerea, în 2007, a impozitelor pe clădirile deţinute de persoane fizice la nivelul anului 2006. În acelaşi timp însă, creşte cu 70% taxa pe clădiri pentru contribuabilii persoane juridice. Acelaşi procent record indexează şi toate celelalte taxe percepute firmelor, de la cea pentru obţinerea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire, până la autorizaţiile de desfinţare a societăţilor.
Chiar dacă Primăria Sibiu a decis să menţină valoarea impozabilă a clădirilor la nivelul anului trecut, „surpriza“ pentru locuitorii oraşului va fi cota mai mare de impozit. Printr-o recentă modificare a Codului fiscal, valabilă pentru toate localităţile din ţară, vilele cu suprafeţe de peste 150 mp vor avea un impozit majorat cu 10% pentru fiecare 100 mp în plus. De exemplu, pentru o vilă de 350 mp, proprietarul trebuie să plătească o cotă de 120% pentru cei 200 mp suplimentari, consideraţi „excedentari“ de către Ministerul Finanţelor.
În afară de această regulă, proprietarii din Bucureşti, Braşov şi Iaşi se vor confrunta şi cu o altă scumpire: o indexare de 20%, atât pentru firme, cât şi pentru populaţie, propusă de primari.
La Braşov, taxele pentru clădirile deţinute de persoanele juridice sunt mai mari ca în alte oraşe. Dacă în Bucureşti şi în celelalte localităţi mari se percepe o taxă cuprinsă între 0,5% şi 1% din valoarea imobilului, în Braşov cota este de 1,5% din valoarea clădirii. Acest lucru înseamnă că pentru o clădire evaluată la 200.000 euro, o firmă din Bucureşti plăteşte un impozit anual de 2.000 euro, în timp ce în Braşov trebuie să scoată din cont circa 3.000 euro.
Consilierii locali din Timişoara şi Constanţa s-au hotărât repede şi au decis să păstreze acelaşi nivel al impozitelor ca în 2006.
În Bucureşti, Primăria Generală a formulat un proiect de hotărâre care prevede creşterea impozitelor cu 20%, dar acesta încă nu a fost discutat în şedinţa de consiliu şi nici adoptat deocamdată.
Şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale mai stau pe gânduri. În oraşe precum Craiova şi Iaşi, politica de impozitare nu a fost definitivată şi nu se ştie, pentru moment, ce se va întâmpla anul viitor.
Dacă pentru case autorităţile locale au avut mai multă libertate în stabilirea politicilor de impozitare, în cazul maşinilor va exista o grilă unică.
Conform noilor modificări ale Codului fiscal, cine are o maşină cu o putere a motorului mai mare şi, implicit, mai scumpă, va trebui să plătească un impozit dublu sau chiar triplu faţă de 2006.
Impozite de zece ori mai mari pentru maşini de lux
Astfel, dacă pentru o maşină mică, cu o capacitate cilindrică sub 1.600 cm cubi, impozitul anual va fi de doar 56 RON în toată ţara, pentru un autoturism care depăşeşte cu un singur cm cub această capacitate cilindrică impozitul va fi de cel puţin cinci ori mai mare. Astfel, între 1.601 cm cubi şi 2.400 cm cubi se aplică un impozit cuprins între 240 RON şi 360 RON. Pentru maşinite de 2.401 cm cubi şi 3.200 cm cubi, valoarea impozitului va fi între 480 şi 640 RON, iar pentru maşinile de peste 3.200 cm cubi, taxa anuală va fi de minim 800 RON.
În afară de aceste taxe, tot prin modificarea Codului fiscal, de la 1 ianuarie 2007 se vor plăti şi taxe pentru transferul proprietăţilor, cuprinse între 1% şi 3%, în funcţie de valoarea acestora şi de data când a trecut în proprietate. Astfel, pentru imobilele care vor fi vândute la o valoare de până în 40.000 RON, taxa plătită va fi de 2%, iar pentru o valoare peste acest nivel taxa va fi de 1%, aplicată la suma care depăşeşte 40.000 RON. Pentru o proprietate dobândită în mai puţin de trei ani de la data vânzării, taxa va fi mai mare: 3% din valoarea de vânzare.
O mare parte din fondurile strânse din perceperea acestei taxe noi, de transfer, va fi direcţionată către bugetele consiliilor locale.