Impozitele pe maşini şi clădiri se pot plăti şi cu cardul

Plata impozitelor şi taxelor locale prin intermediul cardului bancar se poate realiza în 44 de oraşe din România, dintre care 27 sunt reşedinţe de judeţ, a declarat, marţi, directorul Visa Europe pentru România, Cătălin Creţu. "Am ajuns la 44 de primării de oraşe care acceptă plata impozitelor şi taxelor locale cu cardul, dintre care 27 sunt reşedinţe de judeţ", a declarat Creţu, în cadrul unei întâlniri cu presa. El a menţionat că Visa Europe are ca obiectiv introduce

Plata impozitelor şi taxelor locale prin intermediul cardului bancar se poate realiza în 44 de oraşe din România, dintre care 27 sunt reşedinţe de judeţ, a declarat, marţi, directorul Visa Europe pentru România, Cătălin Creţu.

„Am ajuns la 44 de primării de oraşe care acceptă plata impozitelor şi taxelor locale cu cardul, dintre care 27 sunt reşedinţe de judeţ”, a declarat Creţu, în cadrul unei întâlniri cu presa.

El a menţionat că Visa Europe are ca obiectiv introducerea opţiunii de plată a taxelor şi impozitelor prin card în 40 de reşedinţe de judeţ şi cele şase sectoare ale capitalei.

„Pentru cele 27 de reşedinţe de judeţ care acceptă deja plata taxelor prin card estimăm că încasează cam 75% din valoarea totală a impozitelor achitate în toate reşedinţele de judeţ. Marea victorie este sectorul 3 din Bucureşti, care a acceptat să semneze contractul pentru realizarea de plăţi online, în timp ce marea dezamăgire este Municipiul Iaşi, care nu are nici măcar POS, şi sectorul 4”, a continuat Creţu.

El a precizat că, dintr-un studiu realizat în Baia Mare, implementarea sistemului de plată online a taxelor şi impozitelor locale prin card costă între 20.000 şi 80.000 de euro, în funcţie de dimensiunea oraşului.

Totodată, Creţu a precizat că din estimările băncilor care acordă posibilitatea de plată a dărilor locale la primării reiese că plata medie a unei de taxe este de 90 de euro.

„La orice magazin, dacă oamenii care sunt familiarizaţi cu cardul au un produs de 90 de euro pe care trebuie să îl plătească, scot cardul. Sunt tranzacţii de valoare mare, ceea ce înseamnă că dacă oamenii văd un POS, atunci plătesc cu cardul”, a continuat şeful Visa Europe.

El a precizat că Visa adaptează în permanenţă lista primăriilor care acceptă plata cu card şi o publică pe site-ul companiei.

„Perioada de plăţi a dărilor locale va fi între 15 ianuarie şi 30 martie şi sperăm să se largească lista acceptatorilor”, a spus Creţu.

În octombrie, Creţu declara că mai multe bănci discută cu autorităţile locale pentru extinderea plăţii online şi prin card a impozitelor şi taxelor locale la nivelul a 40 de reşedinţe de judeţ şi cele şase sectoare ale Bucureştiului.

El a menţionat printre băncile care pot oferi acceptarea plăţilor cu cardul şi a celor online BCR, BRD, Bancpost, UniCredit Ţiriac Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Piraeus, OTP Bank, ING, Alpha Bank, Raiffeisen, Banca Italo-Romena şi Millennium.

Visa Europe este o asociaţie de membri, deţinută şi condusă de cele 4.600 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.

Sursa: Mediafax