Impozitele pe profit pentru companiile energetice ar putea fi majorate în Italia

Anunțul făcut de ministrul italian al industriei, Giancarlo Giorgetti, a venit în contextul în care UE se confruntă cu o creștere bruscă a prețurilor la energie electrică, parțial din cauza cererii puternice, la care se adaugă temerile legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și de nivelurile scăzute de depozitare a gazelor, lucruri care au dus la creșterea vertiginoasă a facturilor consumatorilor.

Din acest motiv, guvernele din întreaga Europă caută modalități de atenuare a creșterilor de prețuri pentru a ajuta familiile și industria, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Explicația oferită de ministrul italian

„Cred că guvernul va merge în această direcție. Profiturile suplimentare trebuie să contribuie cumva la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin avuți”, a declarat Giancarlo Giorgetti la o conferință de presă, când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, precum a făcut în 2008, când a avut loc o creștere a prețului petrolului.

De asemenea, premierul Mario Draghi a declarat luni că societățile care au beneficiat de creșterea prețurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea. Guvernul din Italia a cheltuit deja peste 8 miliarde de euro în total din iulie pentru a limita creșterea facturilor la energie.

În octombrie anul trecut, Spania a declarat că majorarea costurilor cu energia electrică avantajează în mod nedrept companiile energetice și a propus o recuperare a profiturilor, pentru ca apoi să revină asupra unora dintre măsuri.

Ce se întâmplă cu prețurile energiei electrice din UE?

Anterior, o analiză realizată de Bloomberg arata că prețurile energiei electrice în UE, sunt în scădere, pe fondul majorării livrărilor de gaze naturale lichefiate (LNG). Acest lucru atenuează criza energetică de pe continent, după ce stocurile au fost la cel mai redus nivel de mai mult de un deceniu

Totodată, riscurile unor noi creşteri de preţuri au fost reduse momentan, mulțumită vremii mai calde din Europa Centrală şi a estimărilor privind producţia mai ridicată de energie eoliană în următoarele zile. Aceste prognoze au dus la scăderea cu 8,2% a cotaţiilor pentru energia electrică livrată în luna februarie pe piaţa din Germania, un preţ de referinţă pentru întregul continent.

Simultan, la hub-ul TTF din Amsterdam, cotaţiile la gazele naturale cu livrare pentru luna următoare au scăzut pentru a treia zi consecutiv. Declinul preţurilor din ultimele zile oferă un sprijin companiilor mari consumatoare de energie şi gospodăriilor din Europa, care din toamnă se confruntă cu o creştere semnificativă a facturilor.

Cererea extrem de ridicată din Europa a dus în decembrie la creşterea record a exporturilor americane de gaze naturale lichefiate (LNG), potrivit datelor Refinitiv, aceasta în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică.

„Preţul gazelor afectează direct preţurile energiei electrice în Europa, sunt cel mai semnificativ motiv al evoluţiei preţurilor astăzi”, a explicat Bengt Longva, analist la StormGeo-Nena AS în Oslo.