„România are încă avantajul impozitului pe profit, care are un nivel bun față de principalele țări competitoare din regiune, însă dezavantajele create de taxele pe muncă sunt foarte mari”, a declarat Jan Glass, Managing Partner la TPA Horwath. Practic, când un investitor vine în România întreabă, pe lângă nivelul impozitului pe profit, cât trebuie să plătească la stat pentru un anumit salariu net. „Iar atunci când aude că pentru 100 de euro, suma care ajunge la angajat, trebuie să plătească un total de circa 180 de euro, nu este deloc mulțumit”, spune Jan Glas.
Specialiștii societății de consultanță (care oferă servicii „one-stop-shop”, adică servicii de contabilitate, audit, taxe și consultanță juridică) consideră că noul Cod al Muncii este mult mai potrivit pentru nevoile pieței muncii private (evident, cea din economia albă, cu angajatori seriosi care sunt dispuși să platească mai mult ca să păstreze un angajat bun), dar ar trebui să fie completat cu o reducere a taxelor percepute în domeniu. „Câteva procente nu înseamnă mare lucru, mai ales că pe angajatori nu îi interesează unde anume în buget ajung banii, ci doar suma totală pe care trebuie să o plătească statului”, arată partenerul TPA Horwath. O reducere semnificativă ar fi dacă suma pe care o plătește angajatorul se reduce de la 180 de euro la 150 de euro.
TPA Horwath România, parte a grupului internațional Crowe Horwath International, și-a majorat cifra de afaceri de anul trecut cu 13% până la aproape 2,9 milioane euro, o cifră care indică revenirea la nivelul sfârșitului de an 2008. „O luăm acum de la capăt cu creșterea, practic lăsăm deoparte doi ani în care am pierdut și am recuperat”, spune Jan Glas. Consultanții consideră că următorul sector economic care va avea o importanță precum cea a imobiliarelor de acum câțiva ani este cel al energiei. Drept pentru care compania a creat și un centru propriu de expertiză în energie, care va lansa, în curând, și un studiu al pieței de profil din țara noastră.
Impozitele și taxele pe forța de muncă din România sunt un dezavantaj major pentru mediul de afaceri
16 martie 2011, 17:37
Ultima modificare în 16 martie 2011, 19:37
Compania de consultanță financiară TPA Horwath România a reușit să își majoreze anul trecut cifra de afaceri cu 13% față de 2009, ajungând până la 2,9 milioane euro. Pentru 2011 estimează o continuare a creșterii și o cifră de afaceri de 3,3 milioane euro.
Etichete: consultanta,
macroeconomie,
mediu de afaceri,
taxe impozite
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook