Numărul firmelor care vor plăti impozitul forfetar va fi redus prin aplicarea acestei taxe doar în cazul companiilor care activează în domenii activitate precum alimentaţia publică, turismul sau serviciile personale.

De altfel şi fostul ministru Gheorghe Pogea, tatăl impozitului forfertar declara, înainte de introducerea taxei, că motivul pentru care a fost introdus forfertarul este că în anumite domenii, evaziunea este generalizată, firmele din turism, restaurantele etc care funcţionând pe pierdere an de an. Un impozit similar a introdus şi Decebal Traian Remeş, ministru al Finanţelor pe vremea guvenării CRD. Taxa pe scaun se aplica unităţilor care vindeau băuturi alcoolice sau cafea, în funcţie de numărul de locuri. A fost abandonată la sfârşitul lui 1998 din cauză că era foarte greu de administrat.

Iar actualul ministru, Sebastian Vlădescu, anunţa zilele trecute că impozitul forfetar va fi introdus cel mai târziu în a doua jumătate a anului, dar că aşteaptă să se găsească o soluţie pentru definirea şi impozitarea vadului comercial

Restaurantele, hotelurile, tur-operatorii, barurile, centrele de fitness, dar şi pompele funebre se numără printre activităţile pentru care s-ar putea aplica impozitul forfetar, potrivit unei liste aflată în discuţia autorităţilor, care cuprinde 26 de servicii prestate populaţiei. Pe listă cu domeniile supuse forfetarului apar şi  parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,  şi alte servicii de cazare.

Lista continuă cu centrele de fitness, bălciurile şi parcurile de distracţii şi alte activităţi recreative şi de distractive, cu firmele de reparare a calculatoarelor şi a echipamentelor periferice, echipamentelor de comunicaţii, a dispozitivelor de uz gospodăresc şi cele pentru casă şi grădină, fiind luate în calcul şi centrele de reparare a încălţămintei şi a articolelor din piele, a mobilei şi a furniturilor casnice, a ceasurilor şi a bijuteriilor.

„A fost realizată o listă care cuprinde activităţi în care se apreciază că este cea mai mare evaziune. Lista este doar o propunere, iar luni vom discuta la Ministerul Finanţelor dacă se completează sau dacă se reduce, precum şi despre un criteriu standard pentru toate activităţile”, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.

De asemenea, sunt cuprinse restaurantele, activităţile de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte activităţi de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, agenţiile turistice, tur-operatorii şi firmele care asigură alte servicii de rezevare şi asistenţă turistică.

Firmele care oferă servicii de reparare a articolelor de uz personal şi gospodăresc, spălare şi curăţare a articolelor textile şi a produselor din blană, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, întreţinere corporală, precum şi firmele de pompe funebre completează propunerea.