Introducerea impozitului minim a adus nu doar la creşterea încasărilor la buget, ci şi la reducerea locurilor de muncă şi la majorarea cheltuielilor cu şomajul, a declarat ministrul pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă, care susţine în continuare eliminarea acestei măsuri. Premierul Emil Boc afirmă însă că impozitul va fi menţinut în anumite domenii.

„Trebuie să vedem şi ce-am pierdut prin introducerea impozitului minim. Am pierdut locuri de muncă, avem cheltuieli mai mari cu şomajul”, a spus  ministrul Constantin Niţă, menţionând însă că nu e treaba lui să facă astfel de evaluări. Niţă a explicat astfel menţinerea propunerii ministerului ca, din toamnă, impozitul minim să fie eliminat, chiar dacă introducerea măsurii a dus la creşterea veniturilor bugetare.

Analiză pentru viitorul impozitului minim

La rândul său, premierul Emil Boc a declarat azi, la postul public de radio, că încasările generate de impozitul minim depăşesc aşteptările, deci introducerea acestuia a fost benefică şi impozitul poate fi menţinut în domeniile în care evaziunea fiscală este greu de controlat, o decizie în acest sens urmând să fie luată însă în urma unei analize, a declarat premierul Emil Boc.

Venituri fiscale de 43,84 de miliarde de lei

Veniturile la bugetul general consolidat au scăzut cu 5,1% în primul semestru, comparativ cu perioada similară din 2008, de la 81,39 miliarde lei la 77,27 miliarde lei, în timp ce cheltuielile au urcat cu 5,6%, de la 86,79 miliarde lei la 91,65 miliarde lei, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

Veniturile fiscale au totalizat 43,84 miliarde de lei, în scădere cu 5,1% faţă de nivelul de 46,19 miliarde lei înregistrat în primul semestru al anului trecut.

Încasările din impozitul pe profit au fost de 6 miliarde de lei, reprezentând o scădere de 8% comparativ cu cele 6,5 miliarde de lei colectate la buget în prima jumătate a anului trecut.

Astfel, deficitul bugetar a fost de 14,38 miliarde lei, reprezentând 2,7% din Produsul Intern Brut estimat şi uşor sub limita de 2,73% din PIB convenită cu FMI pentru primul semestru.

SURSA: Mediafax