Numărul companiilor care şi-au suspendat activitatea în prima jumătate a anului acesta a crescut de peste zece ori, la 80.013, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Mai mult, au fost înregistrate de cinci ori mai multe dizolvări voluntare în primul semestru comparativ cu cel de anul trecut, ajungând la 8.921 de firme. În aceeaşi perioadă, radierile voluntare au crescut de trei ori, de la 5.965 la 17.914, în timp ce n
Numărul companiilor care şi-au suspendat activitatea în prima jumătate a anului acesta a crescut de peste zece ori, la 80.013, faţă de aceeaşi perioadă din 2008, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
Mai mult, au fost înregistrate de cinci ori mai multe dizolvări voluntare în primul semestru comparativ cu cel de anul trecut, ajungând la 8.921 de firme. În aceeaşi perioadă, radierile voluntare au crescut de trei ori, de la 5.965 la 17.914, în timp ce numărul înmatriculărilor de persoane fizice autorizate a avansat cu 32%, de la 23.256 la 30.715.
Firme închise pentru a evita plata imozitului
Atât criza economică cât şi introducerea impozitului forfetar pot fi scoase ţapi ispăşitori pentru aceste date deloc îmbucurătoare pentru mediul de afaceri, în opinia lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA).
Întrebat de Capital.ro dacă estimează ca până la sfârşitul anului să crească la fel de spectaculos numărul de firme dizolvate, acesta susţine că „cele mai multe au fost acum, pentru că majoritatea închiderilor din lunile aprilie şi mai s-au făcut pentru a evita plata impozitului forfetar”.
Mai multe PFA
Numărul total de comercianţi activi din punct de vedere juridic era de 1,057 milioane la sfârşitul primului semestru, dintre care 329.346 reprezentau persoane fizice autorizate, în timp ce 728.232 erau persoane juridice.
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache, citată de Mediafax, creşterea numărului de persoanelor fizice autorizate (PFA) înregistrate la Registrul Comerţului s-a datorat tot introducerii impozitului minim.
Un studiu de impact realizat recent de Ministerul Finanţelor estimează că este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde lei.
SURSA: Mediafax