Impozitul pe venitul global

Veniturile din salariiVeniturile din salarii sunt toate veniturile pe care le obtine o persoana fizica in urma desfasurarii unei activitati in baza unui contract de munca. Astfel, in vederea impozitarii, sunt relevante si sporurile, adaosurile, recompensele, premiile, stimulentele, sumele primite pentru concediul de odihna si pentru concediul privind ingrijirea copilului. Sunt considerate venituri salariale si veniturile in natura pe care le ofera angajatorul angajatului.In schimb, sumele primit

Veniturile din salarii
Veniturile din salarii sunt toate veniturile pe care le obtine o persoana fizica in urma desfasurarii unei activitati in baza unui contract de munca. Astfel, in vederea impozitarii, sunt relevante si sporurile, adaosurile, recompensele, premiile, stimulentele, sumele primite pentru concediul de odihna si pentru concediul privind ingrijirea copilului. Sunt considerate venituri salariale si veniturile in natura pe care le ofera angajatorul angajatului.
In schimb, sumele primite din partea angajatorului pentru acoperirea cheltuielilor de transport, cazare sau diurna in timpul unei deplasari in tara sau in strainatate, sumele pentru deplasari in interes de serviciu si sumele primite pentru acoperirea cheltuielilor de mutare in interes de serviciu sunt venituri neimpozabile si nu se supun impozitarii.
In vederea impunerii, veniturile care nu au fost obtinute in urma desfasurarii unui contract de munca, sunt asimilate salariilor. Astfel, urmatoarele venituri se trateaza in vederea impunerii ca si salariile, platitorii de venituri avand aceleasi obligatii ca si angajatorii, iar cei ce sunt remunerati pentru munca lor avand acelasi obligatii ca si angajatii: indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica; drepturile de solda lunara, indemnizatii, prime, premii, sporuri si alte drepturi ale cadrelor militare; indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome; sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica; veniturile realizate din incadrarea in munca ca urmare a incheierii unei conventii civile de prestari de servicii; sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie si in comisia de cenzori; sumele primite de reprezentanti in organisme tripartite, conform legii, alte drepturi si indemnizatii de natura salariala.
Impunerea veniturilor
din salarii
Veniturile din salarii se impun aplicandu-se la venitul impozabil cota de impozitare. Regula generala pentru determinarea venitului impozabil din salarii este urmatoarea:
Din venitul brut se scad contributiile retinute, potrivit legii pentru pensia suplimentara, pentru protectia sociala a somerilor si pentru asigurarile sociale de sanatate si cheltuieli profesionale, care in prezent sunt fixate la 15 % din deducerea personala de baza, obtinandu-se venitul net. Din venitul net se scad deducerile personale de baza si cele suplimentare, dupa caz, obtinandu-se venitul impozabil. Aceasta regula este valabila pentru toate cazurile in care angajatul are numai un loc de munca.
Daca angajatul are mai multe locuri de munca, aceasta regula se aplica doar la locul de munca de baza – adica unde isi are cartea de munca. La locurile de munca, altele decat la locul de baza, se scad din venitul brut contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate, obtinandu-se astfel venitul net. Cheltuielile profesionale si deducerile personale se acorda doar o data pe luna, la functia de baza.
Exemplu: Ziaristul Ducu Condei este angajat, cu carte de munca, la ziarul „Senzatia zilei”, dar, in acelasi timp, colaboreaza cu alte doua ziare, „Oglinda retrovizoare” si „Colimatorul”, pe baza unor conventii civile de prestari de servicii.
Dl Condei are in toate cele trei cazuri, din punctul de vedere al impozitarii, venituri din salarii. Angajatorul la locul de munca unde isi are functia de baza, deci ziarul „Senzatia zilei”, va calcula, retine si vira catre bugetul de stat, in fiecare luna, platile anticipate cu titlu de impozit. In cadrul calculului venitului impozabil va scadea din venitul brut pe langa contributiile pentru pensia suplimentara, pentru protectia somerilor si pentru asigurarile sociale de sanatate si cota de cheltuieli profesionale si deducerile personale. Si la locurile de munca, unde ziaristul coopereaza in baza unor conventii civile de prestari de servicii, angajatorii, ziarele „Oglinda retrovizoare” si „Colimatorul”, vor calcula, retine si vira catre bugetul de stat plata anticipata cu titlu de impozit. La calculul venitului impozabil din venitul brut se vor scadea contributiile pentru asigurarile sociale de sanatate, obtinand venitul impozabil al dlui Condei la respectivul loc de munca. Ducu Condei va anunta angajatorul de la functia de baza, deci ziarul „Senzatia Zilei”, ca mai are si alte venituri care se supun globalizarii. In consecinta, ziarul „Senzatia Zilei” nu va efectua regularizarea impozitului pe anul respectiv. Dupa terminarea anului fiscal, Ducu Condei va depune o declaratie de impunere la organul fiscal competent, acesta efectuand regularizarea veniturilor contribuabilului.
In consecinta, impunerea definitiva a veniturilor din salarii si a celor asimilate salariilor se efectueaza abia dupa terminarea anului calendaristic. Platile lunare catre bugetul de stat, care se calculeaza, retin si varsa catre bugetul statului de catre angajator, nu sunt plati definitive, ci se considera ca plati anticipate cu titlu de impozit.

Deducerile personale
Deducerile personale reprezinta acea parte a venitului care nu se impoziteaza. Contribuabilii straini si contribuabilii romani fara domiciliu in Romania nu beneficiaza de deduceri personale.
Deducerile personale se impart in doua categorii: deducere personala de baza si deduceri personale suplimentare. Ele se acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile. Perioada impozabila este anul fiscal si corespunde anului calendaristic.
Deducerea personala de baza
Deducerea personala de baza este o suma fixa, care pentru semestrul I al anului 2000 s-a stabilit la 800.000 lei pe luna. Aceasta deducere se acorda fiecarui contribuabil, indiferent de situatia sa personala. In luna iunie acest barem se va actualiza in functie de indicele de inflatie.
Deduceri personale
suplimentare
Deducerile personale suplimentare sunt deduceri care se acorda in functie de situatia personala a fiecarui contribuabil.
Astfel, in caz de invaliditate, contribuabilului i se acorda o deducere personala suplimentara, care poate varia in functie de gradul de invaliditate intre 0,5-1,0 inmultit cu deducerea personala de baza.
Ordonanta prevede deduceri personale suplimentare si pentru persoane aflate in intretinerea contribuabilului. Sunt considerate persoane aflate in intretinere rudele pana la gradul IV de rudenie inclusiv, ale caror venituri nu depasesc sumele reprezentand deduceri personale suplimentare.
Astfel se acorda urmatoarele deduceri personale suplimentare:
4 0,6 inmultit cu deducerea personala de baza pentru sotia/sotul aflata/aflat in intretinere;
4 0,35 inmultit cu deducerea personala de baza pentru fiecare din primii doi copii si 0,20 inmultit cu deducerea personala de baza pentru fiecare din urmatorii copii aflati in intretinere;
4 0,20 inmultit cu deducerea personala de baza pentru fiecare alt membru de familie aflat in intretinere.
In cazul in care persoanele aflate in intretinere sunt invalide, deducerea personala suplimentara pentru respectiva persoana se poate mari in functie de gradul de invaliditate.
Suma totala a deducerilor personale nu poate depasi de 2,5 ori deducerea personala de baza si se acorda in limita venitului impozabil. Pe semestrul I 2000, deducerea personala maxima este de 2.000.000 lei pe luna. Angajatii beneficiaza de deduceri personale numai la functia de baza, iar celelalte categorii de contribuabili vor beneficia de deducerile personale la sfarsitul anului, o data cu stabilirea venitului anual impozabil.

Veniturile scutite de impozit
Aceste venituri sunt venituri impozabile, dar statul le scuteste de plata unui impozit pe venit.
Astfel de venituri sunt: veniturile membrilor misiunilor diplomatice si ai posturilor consulare, precum si veniturile nete in valuta acordate personalului trimis in misiune permanenta in strainatate; veniturile persoanelor fizice straine care desfasoara in Romania activitati de consultanta in cadrul unor acorduri de finantare gratuita incheiate de Guvernul Romaniei cu alte guverne sau organizatii internationale, guvernamentale ori neguvernamentale; veniturile obtinute de corespondentii de presa straini; premiile si orice alte avantaje, in bani si/sau in natura, obtinute de elevi si studenti la concursuri interne si internatio-nale; sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, acordate potrivit legii; sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate cadrelor militare trecute in rezerva ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, precum si ajutoarele stabilite in raport cu solda lunara neta, acordate acestora la trecerea in rezerva sau direct in retragere cu drept de pensie sau pentru cele care nu indeplinesc conditiile de pensie; sumele reprezentand diferente de dobanda subventionata la creditele acordate, subventiile primite pentru achizitionarea de bunuri, precum si uniformele obligatorii si drepturile de echipament; veniturile reprezentand avantajele in bani si/sau in natura acordate persoanelor cu handicap, veteranilor de razboi, invalizilor si vaduvelor de razboi, accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, urmasilor eroilor-martiri, ranitilor, luptatorilor pentru victoria Revolutiei din decembrie 1989; dobanzile aferente titlurilor de stat, depozitelor la vedere si obligatiunilor Agentiei Nationale pentru Locuinte.r
Sunt scutite veniturile obtinute din jocuri de noroc, din premii si prime in bani si/sau in natura, sub valoarea de 3.000.000 lei pentru fiecare castig realizat de la acelasi organizator sau platitor, intr-o singura zi.r
r
Avantajele in bani si in natura primite de persoane fizicer
In afara de venituri in bani sunt considerate venituri si orice avantaje in natura primite de persoanele fizice, chiar daca acestea au fost oferite cu titlu gratuit sau cu plata partiala. Avantajele se evalueaza la pretul de piata, echivalentul in lei fiind considerat venit impozabil (exceptie: venituri neimpozabile – vezi pagina 3).r
Exemplu: In cazul in care o fabrica de mobila ii vinde angajatului sau o mobila la un pret de 3.000.000 lei, valoarea de piata a mobilei fiind de 5.000.000 lei, angajatul a obtinut un avantaj de 2.000.000 lei, aceasta fiind diferenta intre pretul de piata si suma platii partiale.r
Orice avantaj primit de contribuabil ca urmare a unei relatii contractuale directe intre parti sau de la terti este considerat avantaj in bani si/sau in natura si se considera venit impozabil.r
Exemplu: Daca un angajat primeste de la angajatorul sau un salariu, iar pe langa acesta i se ofera o locuinta gratuita si angajatorul ii plateste o calatorie cu familia in strainatate, locuinta gratuita si calatoria in strainatate se considera a fi venit in natura si se incadreaza la veniturile din salarii, chiar daca se declara ca donatie. r
Avantajele in natura pot fi: folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii in scop personal; folosirea unei locuinte in scop personal; acordarea de produse alimentare, imbracaminte, cherestea, lemne de foc, carbuni; energie electrica, termica si altele; abonamente de radio si televiziune, de transport, abonamentele si costul convorbirilor telefonice inclusiv cartele telefonice; permise de calatorie pe diverse mijloace de transport; bilete de tratament si odihna, distractii, recreare; cadouri primite cu diverse ocazii.r
Avantajele in bani pot fi: sumele primite pentru procurarea bunurilor si serviciilor mentionate mai sus; diferenta pozitiva intre dobanda practicata pe piata de creditor si dobanda preferentiala la creditul acordat contribuabilului; diferenta dintre dobanda preferentiala platita contribuabilului si dobanda practicata de obicei pe piata de aceeasi entitate.r
In cazul in care sunt folosite in scop personal bunuri din patrimoniul afacerii, acestea se considera a fi avantaje in natura si, prin urmare, sunt venituri impozabile. Si aceste avantaje in natura se vor evalua la pretul de piata, dupa urmatoarele reguli:r
4 evaluarea folosintei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicand un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. In cazul in care vehiculul este inchiriat, avantajul este evaluat la nivelul chiriei. r
4 evaluarea folosintei cu titlu gratuit a locuintei primite se face la nivelul chiriei practicate pentru suprafetele locative detinute de stat. Avantajele conexe (apa, gaz, electricitate, cheltuieli de intretinere si reparatii etc.) sunt evaluate la valoarea lor efectiva.r
4 evaluarea folosintei cu titlu gratuit a altor bunuri se face la nivelul totalului cheltuielilor aferente fiecarui bun pe unitate de masura specifica, sau la valoarea de piata.r
In cazul utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta se procedeaza dupa cum urmeaza: pentru vehicule, avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal, justificat cu foaia de parcurs (proportia: km parcursi inmultit cu 1,7% din valoarea de intrare); pentru alte bunuri, avantajul se determina proportional cu numarul de metri patrati folositi pentru interes personal sau cu numarul de ore de utilizare in scop personal.r