Nici declaratiile razboinice ale lui serban Mihailescu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, nici zvonurile, neinfirmate de ministrul finantelor publice, nu s-au materializat deocamdata. Chiar daca „nu sunt create conditiile pentru trecerea la acest sistem”, pentru ca „impozitul pe venitul global a fost o decizie electorala pripita a Ministerului Finantelor, nepotrivita pentru o tara i care 58% din populatie traieste sub pragul saraciei” (serban Mihailescu), contrar informatiilor privitoare la o posibila suspendare a legislatiei, i vederea modi-ficarii, un lucru este cert: pentru moment, ramine cum a stabilit Remes. Angajatorii au, i continuare, obligatia de a solicita fisele fiscale pentru fiecare salariat pina la data de 31 ianuarie 2001. De asemenea, fisele fiscale completate trebuie transmise catre administratiile financiare pina i ultima zi a lunii februarie. Salariatii si pensionarii care i anul 2000 au obtinut venituri si din alte activitati independente sau din cedarea folosintei bunurilor sunt obligati ca, pina la 31 martie 2001, sa completeze si sa depuna la organul fiscal i raza caruia isi au domiciliul declaratia de venit global.
Surse din Guvern afirma totusi ca ceva, ceva tot se schimba. Pentru a nu stresa contribuabilii, deja nedumeriti de nesincronizarea spuselor oficiale cu faptele, dar si pentru a evita sufocarea administratiilor financiare, lunile aprilie, mai si iunie ar putea ramine „deschise” pentru depunerea declaratiilor de impunere.
Partial icurajator pentru fisc ar putea fi faptul ca 89,3% din contribuabili, ceea ce iseamna 15,70 milioane de persoane peste 18 ani, au auzit de impozitul pe venitul global (IVG). A auzi nu este isa egal cu a cunoaste. Cu alte cuvinte, cei care au spus ca au auzit de IVG nu sunt, automat, la curent cu problema. Sondajul national realizat de Data Media srl pentru Mediaconsulta GMBH, consultantul german ce asigura campania de informare a populatiei i legatura cu IVG, a relevat citeva aspecte interesante.
Poporul crede ca pierde la bani
Desi prezentat cu mai bine de un an i urma ca fiind un sistem menit sa instituie echitatea fiscala, pare-se ca argumentele oficiale nu au convins i totalitate. 33,7% din cei chestionati de Data Media considera ca vor da fiscului mai mult decit pina acum, 25,6% ca vor contribui la fel si 17,9% ca vor plati mai putin. O imbunatatire a perceptiei mesajului exista totusi. Un sondaj anterior, realizat la o distanta de patru luni de zile de cel i discutie, arata un procentaj de 50% al celor convinsi ca vor plati mai mult.
in ceea ce priveste opinia personala cu privire la introducerea IVG, trei enunturi itrunesc aprecieri pozitive majoritare: „este o masura necesara pentru alinierea legislatiei la cerintele Uniunii Europene” – 74,1%; „este un nou sistem de impozitare necesar pentru continuarea reformei i Rominia” – 70,2% si „este un sistem mai echitabil decit cel existent pina la sfirsitul anului 1999” – 50,6%. Enuntul „este o schimbare favoarea populatiei” a itrunit, i proportii aproape egale, atit evaluari pozitive (47,4%), cit si negative (46,6%). Un statut aparte are enuntul: „IVG este pur si simplu un impozit i plus”, parere imbratisata de 41% din respondenti.
intrebarea „Cum credeti ca este primit noul sistem de impozitare de catre populatie, care credeti ca este atitudinea majoritatii populatiei?” a iregistrat ponderea cea mai mare de raspunsuri „majoritatea oamenilor are o atitudine nefavorabila” (32,66%), urmata de „deocamdata, majoritatea oamenilor are o atitudine nefavorabila, dar dupa ce se vor obisnui cu noul sistem de impozitare, il vor accepta” (25,48%). Doar 8,35% estimeaza o atitudine total favorabila. Alti 14,48% vad populatia impartita i doua „tabere adverse”, unii avind o atitudine favorabila, unii nefavorabila. 11,73% considera ca majoritatea oamenilor este indiferenta, iar 7,3% nu au nici o parere.
O alta itrebare a urmarit iregistrarea atitudinii personale fata de noul sistem de impozitare. Respondentii nu au mai fost itrebati care cred ca este parerea semenilor, ci care este parerea lor, personala. Ponderea cea mai ridicata o au raspunsurile „atitudine favorabila” (32,1%). Atitudinea nefavorabila a fost adoptata de 29,9%, atitudinea nefavorabila pentru moment de 18,7%, iar indiferenti s-au declarat 14,5%.
Conform sondajului Data Media, cei mai refractari la introducerea IVG sunt pensionarii, persoanele cu un nivel elementar de educatie si bucurestenii. Majoritatea celor care au o atitudine nefavorabila este asigurata de categoriile enuntate. Intelectualii, persoanele de virsta medie si locuitorii Transilvaniei sunt cei mai numerosi i rindurile celor care exprima o atitudine favorabila. Variabila „educatie”, respectiv capacitatea de itelegere si acceptare i cunostinta de cauza, pare sa joace rolul cel mai important i diferentierea atitudinilor.
Impozitul pe venitul global ramine cum s-a stabilit
25 ianuarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 25 ianuarie 2001, 14:00
Nici declaratiile razboinice ale lui serban Mihailescu, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, nici zvonurile, neinfirmate de ministrul finantelor publice, nu s-au materializat deocamdata. Chiar daca "nu sunt create conditiile pentru trecerea la acest sistem", pentru ca "impozitul pe venitul global a fost o decizie electorala pripita a Ministerului Finantelor, nepotrivita pentru o tara i care 58% din populatie traieste sub pragul saraciei" (serban Mihailescu), contra
Etichete: arhiva,
atitudine,
sistem
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Pro Fm strecoara o virgula itre subiect si predicat
- Cardul i valuta da liber la marfa de pe Internet
- Televizorul ii vrajeste pe tineri
- Mare ighesuiala la postul de director executiv al SRTV
- Moldovenii sunt zgirciti cu chelnerii
- Importurile dau aripi dolarului
- L
- Obiceiurile proaste ale Garzii Financiare
- Birocratia imbolnaveste Rominia
- Jocurile mileniului sparg pusculita rominilor