Microîntreprinderile pot alege să plătească, şi în 2010, un impozit de 3% pe venit, în locul cotei de 16% aplicate profitului, potrivit proiectului bugetului de stat pe 2010. Astfel, la acest capitol din buget sunt trecute încasări prognozate de 444 de milioane de lei.
Guvernul a bugetat venituri din impozitul aplicat microîntreprinderilor în condiţiile în care actuala formă a Codului Fiscal nu mai permite impozitarea pe venit a acestora, începând din anul 2010. În Cod apar nivelurile de impozit aferente anilor 2007, 2008 şi 2009, fără nici o referinţă la anul 2010, ceea ce înseamnă că, anul viitor, microîntreprinderile vor plăti impozit la fel ca celelalte firme, adică 16% pe profit, potrivit specialiştilor.
Reprezentanţii ministerului de Finanţe nu au putut fi contactaţi pentru a explica de ce au fost trecute în buget încasări din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Variantele care pot explica planul de încasări al Finanţelor sunt că regimul pentru microîntreprinderi se va prelungi şi în 2010, că în buget au fost trecute de sume restante aferente anilor trecuţi sau dacă e vorba de o greşeală a Finanţelor.
La 31 august, în România erau înregistrate 190.071 microîntreprinderi plătitoare de impozit pe venit. Cifra include şi firmele inactive şi pe cele care nu-şi depun declaraţiile fiscale.
Pentru ca şi în anul 2010 firmele mici să poată alege plata impozitului pe venit, este necesară modificarea Codului Fiscal, până la 1 ianuarie. În ultimele săptămâni, mai mulţi oficiali de la Finanţe au spus că se va emite o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul Fiscal, dar aceasta încă nu a apărut în condiţiile în care, din octombrie şi până acum, s-a lucrat cu un guvern demis care n-avea dreptul la iniţiativă legislativă.
Pentru ca o firmă să poată plăti impozit pe venit, nu pe profit, trebuie să aibă maximum 9 angajaţi, venituri de cel mult 100.000 de euro într-un an fiscal, iar jumătate din această sumă să provină din alte activităţi decât cele de consultanţă şi management.