Simona Bucura Oprescu recunoaște că România ar putea face tranziția către impozitul progresiv pe venit
Impozitul progresiv pe venit. Ministrul Muncii a oferit clarificări cu privire la taxele ce urmează să fie achitate de către cetățenii români în contextul posibilei tranziții către impozitul progresiv.
În primul rând, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a recunoscut că există posibilitatea ca România să adopte un sistem de impozitare progresivă.
Există discuții despre posibilitatea ca țara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv pe venit. Conform recomandărilor făcute de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, situația ar putea arăta astfel:
1. Pentru venituri nete sub 3.900 de lei: impozit de 6%.
2. Pentru venituri nete între 3.900 și 9.200 de lei: impozit de 12%.
3. Pentru venituri nete peste 9.200 de lei: impozit de 18%.
Actualmente, impozitul pe venit în România este de 10%, fiind aplicat uniform indiferent de nivelul salariului net. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a afirmat că intenționează să examineze cu atenție propunerea făcută de OCDE.
„Noi, Ministerul Muncii, împreună cu cei de la Ministerul Finanțelor suntem deschiși să analizăm posibilitățile astfel încât și în ceea ce privește impozitarea salariilor să vedem care este varianta cea mai potrivită pentru România.
O astfel de discuție nu putem să avem fără o consultare atentă atât cu reprezentanții patronatelor, cu angajatorii, cât și cu reprezentanții sindicatelor, fiindcă Consiliul Național Tripartit este forma cea mai bună în care executivul cu cei de la patronate și cu cei din sindicate dialoghează”, a precizat Simona Bucura Oprescu, pentru Antena 3 CNN.
OCDE propune și majorarea TVA la 19%
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sugerează o creștere a TVA-ului de la niveluri de 5% sau 9% la 19% pentru toate bunurile și serviciile, inclusiv locuințele, energia termică, serviciile de restaurante, hoteluri și panouri fotovoltaice. Excepție se face doar pentru alimente, medicamente și locuințele sociale.
Specialiștii în economie propun ajustarea vârstei standard de pensionare în concordanță cu speranța de viață, în timp ce recomandă eliminarea din noua lege a pensiilor a dispozițiilor care acordă avantaje suplimentare mamelor cu mai mulți copii.
OCDE este acronimul pentru Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Este o organizație internațională formată din 38 de state membre, care lucrează împreună pentru promovarea politicii economice și sociale care să conducă la creștere economică și dezvoltare durabilă. Aceasta funcționează ca un forum în care guvernele se pot consulta și colabora pentru a aborda provocările economice, sociale și de mediu la nivel mondial.