Şi anul 2007 a demonstrat că investiţia directă la bursă poate oferi randamente mult superioare altor tipuri de plasamente. Cea mai bună dovadă sunt cei şase indici bursieri ce prezintă aprecieri cuprinse între 18% şi 96%. Interesantă este şi distribuţia lor, în 2007 verificându-se ipoteza că plasamentele mai riscante aduc randamente mai mari, indicele cu cea mai mare apreciere fiind Rasdaq–C, indice reprezentativ companiilor Rasdaq, ale căror titluri au avut în genera
Şi anul 2007 a demonstrat că investiţia directă la bursă poate oferi randamente mult superioare altor tipuri de plasamente. Cea mai bună dovadă sunt cei şase indici bursieri ce prezintă aprecieri cuprinse între 18% şi 96%. Interesantă este şi distribuţia lor, în 2007 verificându-se ipoteza că plasamentele mai riscante aduc randamente mai mari, indicele cu cea mai mare apreciere fiind Rasdaq–C, indice reprezentativ companiilor Rasdaq, ale căror titluri au avut în general o lichiditate şi o transparenţă mai scăzută. Cea mai mică apreciere a fost înregistrată de indicele BET, indice reprezentativ celor mai active zece companii de la BVB. Activele ce presupun asumarea unui risc mai mic, cum ar fi fondurile de investiţii, au oferit în medie randamente mai scăzute decât investiţiile în acţiuni, şi asta doar dacă am compara indicele IFM (Indicele Fondurilor Mutuale), care s-a apreciat cu cca. 11% în 2007, cu performanţele indicilor bursieri.
Anul 2007 a fost şi un an mai special, investitorii de pe piaţa autohtonă luând cunoştinţă cu un mecanism mai complex de analiză a pieţei de capital, bursa autohtonă simţind din plin efectele integrării. Astfel, acţiunile de la BVB au început a fi analizate nu doar din punct de vedere fundamental, ci şi dintr-o perspectivă mai largă, raportat atât la contextul general intern, cât şi la cel extern.
Totuşi, dacă anul 2007 a fost un an dominat de un entuziasm datorat randamentelor mari obţinute prin promovarea şi creşterea vizibilităţii companiilor Rasdaq, anul 2008 ar trebui să fie dominat de: promovarea multor din aceste societăţi la una din cele două categorii ale BVB; de mai multe IPO, listarea Transgaz şi Transelectrica creând premise pentru acest lucru, fiind exemple de IPO de succes în România şi care au demonstrat că prin piaţa de capital autohtonă se pot atrage şi sume de finanţare mari; de diversificare a instrumentelor financiare şi promovarea celor deja existente, listarea Erste la Bucureşti, dezvoltarea tranzacţiilor în marjă, listarea Fondului Proprietatea. Toate acestea sunt premise pentru încă un an de succes la BVB.