Conform celui mai recent studiu Digital Economy and Society Index (DESI), România stă cel mai prost din UE la capitolul incluziunii digitale, având în vedere că 70% dintre români nu au competențe digitale de bază. Cu această ocazie Fundația EOS România lansează un proiect cu potențial pentru educația digitală, ”Împreună în România Digitală”.
Nu doar aceste statistici arată dezolant. Același raport arată și că România lasă de dorit la capitole precum Capitalul Uman și Serviciile Publice Digitale. Acest nou proiect își propune să devină unul reprezentativ la nivel național în ceea ce privește transformarea digitală.
”Invităm entitățile interesate să adere la Rețeaua de Centre Digitale, prin completarea formularului online, până la data de 15 martie 2022. Invitația este lansată către ONG-uri, biblioteci, școli, primării sau centre comunitare, din orice zonă a țării, cu respectarea unor condiții de organizare și funcționare”, se arată în comunicatul de presă celor de la EOS România.
Propunerea unei strategii naționale de incluziune digitală este una dintre principalele aspecte pe care le are în vedere organizația. Această propunere va ajunge curând pe masa decidenților guvernamentali. Unica șansă ca transformarea digitală să fie realizabilă este implementarea rapidă de astfel de proiecte care ar repoziționa România în acest clasament.
”Proiectul va oferi gratuit cursuri de competențe digitale de bază”
Pandemia este un fenomen care deși a catalizat utilizarea de soluții digitale a reprezentat și un impediment pentru cei care nu dețin aceste aptitudini. România are totuși neapărată nevoie de astfel de soluții având în vedere importanța circulației informației în vremuri de criză. La această campanie de digitalizare ia parte și Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice dar și Asociația Română pentru Smart City.
”Pandemia Covid19 a arătat că realitatea fizică s-a îmbogățit cu o nouă dimensiune, cea a realității virtuale, a realității online. Ne dorim să nu lăsăm în urmă cele mai vulnerabile categorii sociale. Proiectul va oferi gratuit cursuri de competențe digitale de bază, de tipul: navigare în siguranță pe internet, cunoștințe digitale minime pentru angajare în diverse job-uri, completarea de cereri online către instituții, plata utilităților și a impozitelor online, programări online la medic, cumpărături online etc.” se mai arată în comunicatul de presă.