Fotografiile pe hârtie şi-au pierdut din popularitate odată cu dispariţia aparatelor cu film şi apariţia celor digitale. Dacă în trecut tot ceea ce fotografiai era developat, fie că erau poze bune sau mai puţine reuşite, în prezent fotografiile sunt descărcate în calculator, se editează, dar rareori sunt printate. Imprimantele foto au apărut pe piaţă la începutul anilor 2000. Preţul ridicat al acestora şi al consumabilelor le-au făcut inaccesibile pentru cei mai mulţi utilizatori. 

Majoritatea modelelor de pe piaţă sunt similare în sensul că sunt compacte, au un ecran pe care se pot vizualiza şi edita fotografiile, iar formatul este standard de 10X15 cm. Funcţiile de editare permit tăierea fotografiilor, funcţia de ochi roşii, setarea culorilor etc. Din punct de vedere al conectivităţii acestea includ, port USB, slot pentru card de memorie, dar şi funcţie NFC pentru printare fără fir. În prezent, preţul imprimantelor foto a scăzut, astfel încât, cu un buget de 500 de lei poţi achiziţiona o imprimantă şi consumabile cu care poţi printa 144 de fotografii în format 10×15 cm. Una dintre cele mai accesibile imprimante este Canon Selphy CP910. Aceasta permite imprimare la calitate profesională, este compatibilă Wi-Fi, AirPrint şi mai important, este portabilă. 

Procesul de printare durează aproximativ 60 de secunde deoarece hârtia foto specială trece de patru ori prin procesul de imprimare: primele trei treceri sunt dedicate celor trei culori de bază, iar ultima dată poza este finisată cu adăugarea unui strat protector de plastic. Acest strat protector special protejează fiecare imprimat împotriva stropilor, petelor şi decolorării pe o durată de până la 100 de ani în cazul păstrării într-un album. De asemenea, se poate aplica un finisaj semilucios pentru a împiedica apariţia amprentelor şi a crea o senzaţie asemănătoare fotografiilor developate în laboratoarele tradiţionale, fără nevoia de a schimba consumabilele.

Un alt model de imprimante ultraportabile sunt cele create pentru printarea fotografiilor de pe smartphone-uri. Un astfel de model este Polaroid ZIP. Imprimanta foloseşte o hârtie specială denumită Zink, fără cerneală. Aceasta este alcatuită dintr-un material compozit cu cristale de coloranţi încastrate, activate cu aproximativ 200 de milioane de pulsuri de energie termică, în 45 de secunde, printr-o singură trecere. Imprimanta se conectează prin intermediul NFC la telefonul mobil, iar printarea se face prin intermediul unei aplicaţii. Imprimantele de acest gen au de regulă 10 coli, iar formatul este de 5X8 cm. Polaroid ZIP are un preţ de 600 de lei. Un pachet de 30 de coli costă 95 de lei. 

Pentru cei care vor fotografii la dimensiuni mai mari se pot orienta către un multifuncţional, cu sistem de cerneală de mare capacitate care poate printa în format A4 sau A3. Un astfel de model este Epson L1800 care are un preţ de 2.700 de lei. Sistemul integrat de recipiente de cerneală de mare capacitate al imprimantei permite tipărirea a 1.500 fotografii fără a fi nevoie de reumplere.  
Polaroid ZIP


Tehnologie:    ZINK Zero Ink
Interfaţă:    Bluetooth, NFC
Alimentare hârtie:    10 coli
Viteza de printare:    60 secunde
Dimensiuni mediu 
printare:     5 x 8 cm
Preţ:    600 lei

Canon SELPHY CP910

Ecran:    TFT color de 6.8 cm
Rezolutie:    300 x 300 dpi
Interfaţă:    Wireless, USB
Cititor de carduri:    Da
Dimensiuni mediu 
printare:    148 x 100 mm
Preţ:    400 lei

Epson L1800


Tehnologie de printare:    Inkjet
Rezoluţie:    5760 x 1440 dpi
Interfaţă:    USB
Alimentare hârtie:    100 coli
Format:    A3+
Preţ:    2.700 lei