Ministerul Finanţelor s-a împrumutat ieri, de la bănci, cu 1,297 miliarde de lei (aproape 308 de milioane de euro). Valoarea programată a emisiunii de titluri de stat era de 1 miliard de lei. Randamentul la care statul a reuşit să atragă această suma a fost de 10%, cu două puncte procentuale peste dobânda de politică monetară a BNR, în condiţiile în care scadenţa este pe termen relativ scurt: la un an de zile.

La sfârşitul săptămânii trecute, statul s-a mai împrumutat cu 1,4 miliarde de euro de la băncile comerciale, rolul împrumutului fiind de a compensa lipsa tragerilor programate pentru septembrie din împrumuturile de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană.

 

Ministerul Finanţelor şi-a propus să atragă 4,8 miliarde de lei în luna decembrie sub forma certificatelor de trezorerie şi a obligaţiunilor cu scadenţe mai lungi, la 3, respectiv 5 ani.

 

Pe 3 decembrie, când MFP a vândut obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani de de 1,23 miliarde de lei, iar valoarea titlurilor de stat emise de la începutul anului se ridică la 62,3 miliarde de lei.