Imprumuta idei de afaceri. Banii ii iei de la prieteni

Toate acestea si multe alte idei practice le stau acum in mod gratuit la dispozitie. Ce investitii sa faci, daca este bine sau nu sa imprumuti bani de la prieteni, ce solutii de marketing poti adopta. Pentru a obtine toate informatiile de care au nevoie pentru o activitate de succes, intreprinzatorii nu trebuie decat sa acceseze portalul www.smetoolkit.org. Acesta a fost special creat de Corporatia Financiara Internationala (IFC) a Bancii Mondiale pentru IMM-urile din tarile in curs de dezvoltar

Toate acestea si multe alte idei practice le stau acum in mod gratuit la dispozitie. Ce investitii sa faci, daca este bine sau nu sa imprumuti bani de la prieteni, ce solutii de marketing poti adopta. Pentru a obtine toate informatiile de care au nevoie pentru o activitate de succes, intreprinzatorii nu trebuie decat sa acceseze portalul www.smetoolkit.org. Acesta a fost special creat de Corporatia Financiara Internationala (IFC) a Bancii Mondiale pentru IMM-urile din tarile in curs de dezvoltare. De fapt, pe www.smetoolkit.org se gaseste un „pachet de instrumente interactive, softuri si elemente educativ-formative” necesare unei IMM.
Tot ceea ce se prezinta pe site este folositor in orice domeniu de afaceri. IFC a pus la punct, pe langa portalul pe Internet, si o varianta in format CD-ROM prin care informatiile pot ajunge la utilizator. Este vorba despre diferite materiale de pregatire-formare, articole explicative, formulare care pot fi descarcate si folosite ca atare, precum si softuri.
Toate acestea au ca scop sa reduca efortul pe care managerii trebuie sa il faca la elaborarea planului de afaceri si la gestionarea activitatii lor. Spre exemplu, la capitolul „cum sa obtii finantare”, se gaseste un tabel cu toate variantele posibile. La fiecare dintre acestea, sunt trecute avantajele si dezavantajele, grupate pe diferite criterii. De exemplu, una din variantele de a obtine bani este „de la familie si prieteni”. La criteriile „cost” si „termene de rambursare”, varianta este considerata avantajoasa, pentru ca „dobanzile sunt minime” iar termenele de rambursare, flexibile. Riscul este insa ca acest imprumut intre cunoscuti „poate crea frictiuni”! (n.r. „can create frictions”, in original). In mod clar insa, toate sectiunile portalului sunt utile si interesante. Cunostintele pe care managerii si le pot insusi apartin de sapte domenii importante pentru orice afacere: contabilitate si finante, planuri de afaceri, resurse umane, probleme juridice si de asigurare, marketing si vanzari, operatiuni si tehnica informatica. Gama elementelor alese se adreseaza atat novicilor, cat si utilizatorilor de nivel mediu si, se spune in prezentarea realizata de catre IFC, a fost extrem de bine primita de catre utilizatorii de pe pietele tinta. Pe langa toate aceste probleme de activitate interna abordate pentru a-i ajuta pe intreprinzatori, se mai creeaza un cadru de parteneriat si relatii de afaceri cu alte firme din strainatate. Mai mult, cei mai putin cunoscatori sunt initiati in programele e-commerce.
Site-ul www.ifc.ro, care prezinta activitatea IFC in Romania, ofera
in detaliu „pachetul de instrumente”, dar nu numai date referitoare la www.smetoolkit.org, ci si la inca alte sapte site-uri la fel de utile pentru IMM: www.open.americanexpress.com, www.shopfactory.com, www.globecharge.com, www.toolkit.cch.com, www.myownbusiness.org, www.paloaltosoftware.com, www.caucho.com.
Pachetul de instrumente pentru IMM a fost lansat de catre IFC in luna octombrie. In urmatoarele noua luni, IFC intentioneaza sa adapteze materialele la conditiile locale din tarile in curs de dezvoltare carora li se adreseaza. De asemenea, pachetul de instrumente va fi tradus in cinci limbi, in colaborare cu parteneri de pe pietele respective.     

„Unelte” pentru afaceri mai bune
www.smetoolkit.org contine
modele de planuri de afaceri, instrumente interactive, ca de exemplu, consultanta si invatare online. De asemenea, pot fi descarcate diferite soft-uri necesare activitatii unei firme. Dintre sectiunile importante, pot fi amintite: contabilitate si finante, planificarea bugetului, resurse umane etc. Spre exemplu, in sectiunea despre marketing si publicitate, sunt prezentate principiile de baza pentru a redacta un proiect publicitar, iar la „tehnologie”, esti invatat cum sa faci vanzare online.
O fabrica de afaceri
www.shopfactory.com ofera proprietarilor de magazine si creatorilor de pagini de Internet din intreaga lume solutii de comert electronic (e-commerce). In cadrul „Pachetului de instrumente pentru IMM”, Shopfactory ofera o varianta de creare a unui magazin virtual, in orice limba, pentru a putea fi usor realizat si accesat. Pana in prezent, mai mult de 100.000 de magazine au fost create cu acest program in peste 100 de tari. Acest site functioneaza in combinatie cu cu solutiile de procesare integrata a platilor de la www.globecharge.com.
Propria ta afacere
www.myownbusiness.org este de fapt un curs in format electronic, de 12 lectii, care ofera intreprinzatorilor cunostintele de baza cu privire la ce trebuie si ce nu trebuie sa faca, plus alte recomandari, intrebari-cheie si un instrument de intocmire a planului de afaceri. Dezvoltat pe baza experientei din mediul economic real, cursul este perfectionat incontinuu de noua ani.
Curier

Ma numesc Catalin Juganaru si sunt student la Automatica si Calculatoare, in Bucuresti, anul IV. Am pornit pe cont propriu o mica afacere in domeniul IT (distributie componente PC, web design, productie soft). Am si un magazin in Crangasi. M-ar interesa programe de finantare care m-ar putea ajuta sau alta posibilitate de colaborare pentru finantare (parteneriat, imprumut, sponsorizare).
Daca va grabiti, mai puteti depune un proiect in cadrul programului „Facilitatea de finantare pentru IMM”, care expira in 31 decembrie. Date suplimentare: www.infoeuropa.ro. Tot aici, la „Oportunitati de finantare”, puteti urmari si alte programe.