Acordul de împrumut în valoare de cinci miliarde euro încheiat între România şi Comisia Europeană (CE) a fost ratificat, marţi, de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă.

Conform înţelegerii, România va primi în acest an de la Comisia Europeană o tranşă de 2,5 miliarde de euro, pentru ca anul viitor să primească o sumă similară, de 2,35 miliarde de euro. Ultima tranşă, de 150 de milioane de euro, va intra în trezoreria statului în trimestrul al doilea din 2011. Toate aceste peraţiuni sunt condiţionate de respectarea unor angajamente de politică fiscal-bugetară, preciztează Mediafax.

Prima tranşă, în valoare de 1,5 miliarde de euro, este estimată să ajungă la trezoreria statului până la finele lunii iulie, urmând ca cea de-a doua, de un miliard de euro, să fie disponibilă, în funcţie de îndeplinirea criteriilor, până la finele anului.

Potrivit memorandumului, deblocarea primei tranşe este condiţionată de intrarea în vigoare a Acordului de Împrumut şi a Memorandumului de Înţelegere.

Bani contra reformă!

Pentru deblocarea celei de-a doua tranşe, Guvernul trebuie, printre altele, să trimită spre aprobare în Parlament bugetul propus pentru 2010, bazat pe un cadru bugetar pe termen mediu (2010-2012), care să prevadă ţintirea unui deficit bugetar de 4,1% din PIB conform standardelor ESA 95 (3,6% din PIB potrivit metodologiei cash).

De asemenea, Guvernul va trebui să realizeze un progres semnificativ în ceea ce priveşte legea responsabilităţii fiscale, care include introducerea unui cadru bugetar pe termen mediu, stabilirea anumitor limite asupra bugetelor suplimentare care cresc valoarea totală a cheltuielilor, şi înfiinţarea unui consiliu fiscal independent, care să asigure prognoze macroeconomice şi de venituri independente pentru pregătirea bugetului.

Totodată, Guvernul trebuie să adopte până la finele lunii octombrie legea unică a salarizării, prin care să elimine majoritatea bonusurilor sau să le includă în salariul de bază, dar şi să finalizeze proiectul privind modificarea legii pensiilor, prin care să se treacă gradual la indexarea pensiilor publice cu preţurile de consum, de la indexarea acestora cu creşterea salariilor.

A treia tranşă, în valoare de 1,15 miliarde de euro, va fi pusă la dispoziţie în al doilea trimestru al anului următor, şi este condiţionată, printre altele, de atingerea ţintei de deficit bugetar de 4,6% din PIB pentru 2009, de îndeplinirea obiectivului de reducere a cheltuielilor cu personalul, asigurându-se cel puţin o îngheţare nominală comparativ cu nivelul din 2008, dar şi de adoptarea de către Parlament a bugetului pe 2010, bazat pe un cadru bugetar pe termen mediu.

În ceea ce priveşte reforma fiscală, deblocarea celei de-a treia tranşe va fi condiţionată de adoptarea de către Parlament a legii responsabilităţii fiscale, consiliul fiscal trebuind să fie operaţional în totalitate pentru pregătirea bugetului pe 2011. O altă condiţie este aprobarea de către Parlament a amendamentelor aduse legii pensiilor până la 31 martie 2010, dar şi aprobarea amendamentelor la legea falimentului.

A patra parte a împrumutului, de 1,2 miliarde de euro, va fi transferată în ultimul trimestru al anului următor, fiind condiţionată în principal de progresul realizat în atingerea ţintei de deficit bugetar pe 2010, de 3,6% din PIB, de asigurarea operabilităţii totale a consiliului fiscal şi de progres în implementarea reformelor sistemului public de salarizare. Totodată, legislaţia revizuită care include recomandările CE/FMI/BM vor trebui să fi intrat în vigoare din iulie 2010.

SURSA: Mediafax