Împrumuturi pentru sprijinirea investițiilor locale
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a anunțat miercuri, după ședința de Guvern, adoptarea unei ordonanțe de urgență care sprijină autoritățile locale. Conform acesteia, unitățile administrativ-teritoriale (UAT) pot solicita împrumuturi din Trezoreria Statului, în limita unui plafon total de 1,5 miliarde de lei. Aceste împrumuturi pot fi folosite pentru acoperirea contribuției proprii în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.
„Comunităţile locale pot solicita împrumuturi din Trezorerie, în sprijinul comunităţilor locale care au nevoie de finanţare pentru derularea proiectelor europene. Guvernul a aprobat o Ordonanţă de urgenţă care facilitează acordarea de împrumuturi în condiţii avantajoase. Astfel, unităţile administrativ-teritoriale pot solicita contractarea de împrumuturi din Trezorerie în limita sumei totale de 1,5 miliard de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, după şedinţa Executivului.
Finanțarea este disponibilă inclusiv pentru instituțiile publice finanțate integral din bugetul local și pentru asociațiile de dezvoltare intercomunitară din care UAT-urile fac parte. Guvernul urmărește astfel facilitarea accesului la fonduri europene și accelerarea implementării proiectelor în teritoriu.
Care sunt cheltuieli eligibile acoperite de noul mecanism
Împrumuturile pot fi folosite pentru:
-
asigurarea cofinanțării proiectelor cu fonduri externe;
-
prefinanțarea cheltuielilor eligibile;
-
acoperirea cheltuielilor neeligibile;
-
refinanțarea datoriei publice locale rezultate din împrumuturi din venituri din privatizare aflate în contul Trezoreriei Statului.
Conform Ministerului Dezvoltării, în prezent sunt în derulare peste 14.300 de proiecte finanțate prin fonduri externe sau naționale. Valoarea totală a acestora depășește 234 miliarde de lei. Cofinanțarea necesară pentru aceste proiecte este estimată la 20,4 miliarde lei.
„Valoarea acestor proiecte depăşeşte 234 miliarde de lei, iar cofinanţarea necesară este de 20,4 miliarde lei. În cazul unora dintre ele, există dificultăţi în asigurarea resurselor de cofinanţare, iar prin mecanismul adoptat astăzi de Guvern, se creează posibilitatea contractării unor împrumuturi, pentru asigurarea finanţării cheltuielor neeligibile, a prefinanţării şi sau a cofinanţării acestora, cât şi posibilitatea refinanţării datoriei publice locale ce decurge din împrumuturile contractate din venituri din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului”, a mai spus el.

Plafoane diferențiate în funcție de tipul de UAT
Pentru a asigura echitate și accesibilitate, ordonanța stabilește plafoane maxime pentru împrumuturi, în funcție de categoria unității administrativ-teritoriale:
-
Județele pot contracta împrumuturi de până la 35 milioane lei;
-
Municipiile reședință de județ și sectoarele din București – până la 30 milioane lei;
-
Alte municipii – până la 20 milioane lei;
-
Orașele și comunele – nu au plafon maxim stabilit.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că mecanismul vizează în special sprijinirea orașelor și comunelor. Acestea întâmpină adesea dificultăți în asigurarea cofinanțării, deși sunt implicate în proiecte majore.
Termen limită pentru depunerea solicitărilor
Cererile pentru accesarea acestor împrumuturi trebuie depuse la Direcțiile generale regionale ale finanțelor publice sau la administrațiile județene ale finanțelor publice. Acestea vor transmite ulterior documentele către Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale.
Termenul limită pentru depunerea cererilor este 31 octombrie 2025. Guvernul încurajează toate UAT-urile să acceseze această oportunitate pentru a accelera absorbția fondurilor europene și a reduce presiunea asupra bugetelor locale.