Unitatea de Management a Proiectului (UMP) „Sprijinirea Serviciilor din Agricultura” din cadrul MAAP, gestioneaza un imprumut din partea Bancii Internationale de Reconstructie si Dezvoltare, imprumut ce are o perioada de gratie de cinci ani. Cu o valoare de 17,82 milioane de dolari, proiectul are drept obiectiv principal dezvoltarea domeniilor prioritare din agricultura, precum si dezvoltarea institutionala. Practic, banii pot ajunge la cei interesati sub forma
unor finantari nerambursabile. Acestea pot sa fie in valoare de minimum 10.000 de dolari si maximum 100.000 de dolari pentru proiecte in mediul rural. Astfel, agricultorii vor primi sprijin constructia de fabrici de procesare a produselor agricole, pentru infiintarea de asociatii de profil si pentru infiintarea de exploatatii agricole, iar institutiile pot participa cu proiecte de dezvoltare rurala.
„Deja au fost investite 8,3 milioane de dolari, printr-o Schema Competitiva de Granturi (SCG), intr-un numar de 97 de proiecte. Principalele rezultate au fost crearea de asociatii pentru valorificarea in conditii favorabile a produselor agricole, infiintarea unor centre de colectare a produselor agricole in zonele cu acces dificil, precum si crearea de loturi demonstrative pe suprafete apartinand fermierilor privati, cu transfer direct de tehnologii noi. De asemenea, este asigurata consultanta agricola gratuita fermierilor privati”, a declarat Simona Paranici, directoarea UMP.

Beneficiarii participa cu 20% din proiect

Unul dintre principalii beneficiari ai acestui imprumut a fost Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA). Obtinand deja un imprumut de aproximativ 900.000 de dolari, ANCA va folosi acesti bani pentru transferul catre fermieri a tehnologiilor simple, dar cu inalt grad de eficacitate, cat si pentru demararea unor programe educationale la sate, prin intermediul radiourilor locale.
Ioan Enciu, fermier din comuna Casolt, judetul Sibiu, a demarat in 1993 o mica afacere pe plan local in domeniul zootehnic. Astazi, el are deja zece vaci care ii asigura un profit multumitor”, dupa cum declara. „In aceste momente as avea nevoie de cateva instalatii de muls si chiar mi-as mai cumpara cateva animale. Am si ceva bani pusi de o parte si as fi interesat de un astfel de program. Din pacate, pe noi aici nu ne anunta nimeni de asemenea oferte”, spune Enciu. Daca firmele din orase au mai usor acces la informatii, prin presa, Internet sau alte modalitati de comunicare, la sate informatiile de acest tip ajung mult mai greu, iar dificultatea in intocmirea proiectelor reprezinta un alt mare impediment.
„Pe de alta parte, sa nu cumva sa fim nevoiti sa dam noi mai multi bani din buzunar decat primim”. Nu neaparat pesimist, romanul a cam invatat lectia. El s-a obisnuit sa sufle in iaurt, cata vreme oferta statului il costa pe omul obisnuit mai mult decat face.
„Finantarea, acordata beneficiarilor sub forma unui credit nerambursabil, a atras dupa sine o investitie totala de1,6 milioane de dolari din partea acestora, prin cerinta de cofinantare in procent de minimum 20% a costurilor totale”, a declarat Simona Paranici.
Cei interesati de obtinerea acestor fonduri trebuie sa stie ca ele sunt disponibile si in 2003. In schimb, pentru a fi siguri ca proiectul lor este eligibil este recomandat sa ia legatura cu responsabilii UMP, pentru orice informatii in domeniu.
Acest program este sustinut din fondurile Bancii Mondiale (11 milioane dolari) si de la bugetul de stat cu 3,86 milioane de dolari. Valoarea totala a programului ajunge la 18 milioane de dolari, in care a fost inclusa contributia beneficiarilor.

Ponderea fondurilor pe domeniu proiecte deja depuse:

zootehnie            34%
cultura plantelor        16,5%
horticultura             14,4%
management,
marketing, agrobusiness    12,4%
agricultura ecologica        4,1%
consultanta            11,3%
agrotehnica            5,2%
silvicultura            2,1%
(De mentionat ca pentru toate aceste sectoare se pot depune cereri de finantare)

· Depunerea cererilor, precum si obtinerea de informatii se poate face la Unitatea de Management a Proiectului (UMP)
Str. Negustori, nr.1B, sect.3, Bucuresti; Tel. 021/313.29.50; www.pmu-assp.ro
· Informatii suplimentare se pot obtine si de la Directiile Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara (DGAIA).