Împrumuturile bancare acordate companiilor din zona euro au scăzut în decembrie, punând capăt celei mai mari perioade de împrumut din ultimii zece ani, în condițiile în care creșterea ratelor dobânzilor și o posibilă recesiune par să își facă simțită prezența, potrivit datelor publicate vineri de Banca Centrală Europeană (BCE).
Împrumuturile acordate companiilor au scăzut în decembrie
În contextul în care inflația a crescut vertiginos la sfârșitul anului trecut, BCE a majorat ratele cu un nivel fără precedent de 2,5 puncte procentuale în doar șase luni, în speranța de a tempera cererea și de a împiedica creșterea așteptărilor inflaționiste pe termen lung.
Împrumuturile acordate întreprinderilor din zona euro au crescut cu 6,3% în decembrie, după un avans de 8,3% în luna precedentă, în timp ce majorarea creditelor pentru gospodării a încetinit la 3,8% de la 4,1%.
„Scăderile puternice ale împrumuturilor din sectorul privat în decembrie arată că majorările bruște ale dobânzilor de către BCE încep să aibă efectul dorit”, a declarat economistul ING Bert Colijn. „Acum vedem că au loc scăderi puternice ale împrumuturilor (corporative), ceea ce este de fapt mai degrabă un semn de recesiune”, a adăugat acesta.
Fluxul lunar al împrumuturilor către companii a fost de minus 16 miliarde de euro, după ce luna precedentă a fost de minus 4 miliarde de euro.
Creșterea masei monetare M3 a scăzut sub așteptări
Creșterile de rate au nevoie de până la 18 luni pentru a se transmite în economie în general, astfel încât este probabilă o nouă scădere a creditării, mai ales că BCE este departe de a fi terminat cu creșterile de rate.
Este aproape sigur că rata de 2% a dobânzii pentru depozite va crește cu încă o jumătate de punct procentual la 2 februarie, iar în prezent se așteaptă ca rata să atingă un nivel maxim de aproximativ 2,45% la jumătatea anului, conform prețurilor actuale de pe piață.
Între timp, creșterea indicatorului M3, care măsoară banii care circulă în zona euro și care este adesea considerat un indicator al viitoarei expansiuni economice, a scăzut la 4,1% de la 4,8%, fiind mult sub așteptările de 4,6%, conform unui sondaj Reuters.