Guvernul Germaniei s-a împrumutat cu trei miliarde de euro (4,1 miliarde de dolari) mai puţin decât a planificat în 2013, în ciuda miliardelor de euro necesare pentru a ajuta zonele afectate de inundaţii în estul ţării, a anunţat Ministerul de Finanţe, indicând că declinul vine ca urmare a cheltuielilor mai mici pentru apărare, potrivit unui articol apărut miercuri în publicaţia americană 'Wall Street Journal' (WSJ).
În 2013, Berlinul a împrumutat 21,1 miliarde de euro, faţă de 25,1 miliarde de euro, cât a estimat iniţial ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, ce includea şi suma suplimentară de opt miliarde de euro necesară sprijinirii zonelor afectate de inundaţii.
De asemenea, Ministerul de Finanţe a anunţat că veniturile din taxe s-au ridicat anul trecut la 259,8 miliarde de euro, cu 0,8 miliarde de euro mai puţin decât se estima, ceea ce reflectă creşterea lentă a celei mai mari economii europene.
În 2013, deficitul bugetar a fost de 0,1% din PIB, a anunţat Ministerul de Finanţe.
Noul Guvern al cancelarului Angela Merkel s-a angajat să evite majorarea taxelor şi să nu se mai împrumute din 2015.
Analiştii apreciază că angajamentul Executivului privind un salariu minim la nivel naţional şi o suplimentare cu 23 de miliarde de euro a cheltuielilor până în 2017 pentru investiţii în infrastructură, educaţie, cercetare şi dezvoltare sunt binevenite, deoarece vor fi stimulate atât cererea internă, cât şi economiile lente ale vecinilor săi europeni. AGERPRES