Împrumuturile Chinei pentru Africa ar putea declanșa o nouă criză financiară, avertizează Germania
Împrumuturile pe care China le acordă de ani de zile în țările mai sărace, în special în Africa, reprezintă un „pericol grav” care ar putea arunca lumea în următoarea criză financiară, a avertizat vineri cancelarul german Olaf Scholz.
„Există un pericol cu adevărat serios ca următoarea criză majoră a datoriilor din sudul lumii să provină din împrumuturi pe care China le-a acordat în întreaga lume și despre care nu are o privire de ansamblu, deoarece sunt atât de mulți jucători implicați”, a spus Olaf Scholz.
Cancelarul Germaniei a mai spus ”acest lucru ar arunca atunci atât China, cât și sudul global într-o criză economică și financiară majoră și, de altfel, nu ar lăsa restul lumii neafectate, ca să mă exprim politicos. Așadar, aceasta este o preocupare serioasă.”
China, aprig criticată pentru aceste împrumuturi
Comentariul a fost făcut în timpul unei discuții pe scenă cu ocazia Zilei catolice din Germania, la Stuttgart, unde un alt membru al panelului a spus că Europa a stat deoparte în timp ce banii chinezi construiau drumuri și universități africane și sporeau influența Beijingului pe continent, scrie Al Arabiya, citând France Presse.
Criticii au acuzat de mult timp China că atrage țările cu venituri mai mici în capcana datoriilor prin oferirea de împrumuturi uriașe și inabordabile, în timp ce Beijingul contestă această acuzație, susținând că împrumuturile sale sunt menite să atenueze sărăcia.
Olaf Scholz vrea ca Beijingul să se alăture Clubului de la Paris
Cancelarul german a declarat că face presiuni pentru ca această țară să se alăture Clubului de creditori de la Paris, care are condiții comune privind modul în care trebuie tratate țările care au probleme.
„Una dintre ambițiile foarte, foarte mari pe care le avem este să aducem China, ca o țară care împrumută foarte mult în moduri noi”, a spus el.
De asemenea, el a subliniat inițiativa recent prezentată de Uniunea Europeană „Global Gateway”, care urmărește în parte să contracareze influența Chinei.
În cadrul acestui plan, UE își propune să investească peste 150 de miliarde de euro în Africa, în domenii care variază de la energie regenerabilă la transporturi, producție de vaccinuri și educație.
Acest proiect ambițios este considerat pe scară largă drept un răspuns la uriașul proiect de infrastructură Belt and Road al Chinei.