Există acum 171 de miliardari în Marea Britanie, cu 24 mai mult, potrivit unui clasament anual întocmit de Sunday Times. Este cel mai mare număr de miliardari din istoria Regatului Unit, având în vedere că averile combinate ale miliardarilor din Marea Britanie au crescut cu mai mult de o cincime.
Miliardarii care au înflorit în pandemie
Șefii companiilor de comerț cu amănuntul online, retailerii Ocado, Boohoo, The Hut Group (THG) și Asos, au beneficiat de creșteri uriașe ale averii lor, pe măsură ce cheltuielile consumatorilor în perioada de lockdown au migrat către online.
Cea mai bogată persoană de pe listă este Sir Len Blavatnik, un om de afaceri de origine ucraineană care și-a câștigat banii din grupuri de energie și aluminiu din fosta URSS. El s-a mai aflat în topul clasamantului și în 2015.
Creșterea la 23 miliarde de lire sterline a averii lui Blavatnik în cursul anului 2020 s-a datorat în principal investiției sale în casa de discuri Warner Music, care a plutit pe piața bursieră Nasdaq din New York. Blavatnik, care are cetățenie dublă, americano-britanică, și-a sporit averea cu 7,2 miliarde de lire sterline în 2020, a constatat Sunday Times.
Magnații imobiliari David și Simon Reuben se află pe locul al doilea în topul celor mai bogați oameni din Marea Britanie, cu o avere combinată de 21,5 miliarde de lire sterline.
Rupert Murdoch, proprietarul Sunday Times și al altor organisme media, nu a fost inclus în acest clasament pentru că are reședința în SUA. Dar averea sa de 23,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes, l-ar fi plasat pe locul trei.
Câștigurile obținute de „crema” miliardarilor au venit într-un an în care guvernul a fost nevoit să intervină pentru a plăti salariile a milioane de britanici, finanțate prin împrumuturi fără precedent în vreme de pace.
În același timp, guvernele și băncile centrale au contribuit cu intervenții fiscale și monetare uriașe, care au susținut și, în multe cazuri, au sporit averile celor bogați.
Averile divergente au provocat furie, considerându-se reforma urgentă a impozitării celor bogați. Unii au solicitat impozite specifice pentru acele persoane și companii care au profitat cel mai mult de pandemia din Marea Britanie și nu numai, inclusiv companiile de tehnologie din SUA, conform theguardian.com.
Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), un grup de reflecție, a declarat că aceste date au evidențiat modul în care Regatul Unit și sistemele fiscale globale îi avantajează pe cei bogați. De aceea, se cere creșterea impozitelor pe avere, inclusiv impozite pe câștigurile de capital, terenuri și moșteniri.
Cei mai bogați zece oameni din Regatul Unit, în urma pandemiei, sunt:
Sir Leonard Blavatnik – 23 miliarde de lire sterline
David și Simon Reuben – 21,46 miliarde de lire sterline
Sri și Gopi Hinduja – 17 miliarde de lire sterline
Sir James Dyson și familia – 16,3 miliarde de lire sterline
Lakshmi Mittal și familia – 14,68 miliarde de lire sterline
Alisher Usmanov – 13,4 miliarde de lire sterline
Kirsten și Jorn Rausing – 13 miliarde de lire sterline
Roman Abramovici – 12,1 miliarde de lire sterline
Charlene de Carvalho-Heineken și Michel de Carvalho – 12,01 miliarde de lire sterline
Guy, George, Alannah și Galen Weston și familia – 11 miliarde de lire sterline.