”Imunitatea antrenată”, răspunsul cel mai bun în fața coronavirusurilor

Pentru a fi sănătoși este vital ca sistemul nostru imunitar să fie instruit într-un mod care să ne permită să răspundem cât mai bine împotriva viitoarelor coronavirusuri extrem de patogene. Dintre care unele ar putea fi mai periculoase decât cel actual, scriu trei specialiști pe blogul NationalInterest.

Sistemul nostru imunitar poate fi antrenat precum se antrenează sportivii de performanță. El trebuie să aleagă între două răspunsuri diferite la agenții patogeni periculoși, ambele ducând la celule albe din sânge numite celule T și anticorpi care vizează microbul infectant. Dar tipurile acestor celule T și anticorpi sunt diferite, în funcție de modul în care agentul patogen trăiește în afara celulelor noastre, așa cum fac multe bacterii, sau în interiorul celulelor noastre, așa cum fac și virușii. Montarea unui reacții antibacteriene împotriva unui virus poate să nu fie o modalitate ideală de a elimina o infecție virală. De fapt, un tip greșit de răspuns imun poate exacerba boala, așa cum s-a observat la șoarecii vaccinați care au suferit sindromul respirator acut coronavirus sever (SARS-CoV) în 2003.

Esențial este să amintim și că prima noastră expunere la un agent patogen, fie în mod natural, fie prin vaccinare, ne poate „antrena” sistemul imunitar să adopte una dintre aceste două căi atunci când, pe viitor, răspundem la același agent sau la un agent similar. Imunologii numesc aceasta „imunitate antrenată”.

Programele noastre de cercetare acoperă domeniile transmiterii virale, răspunsurile imune la viruși, agenții patogeni respiratori, cum ar fi virusurile gripale, și dezvoltarea vaccinului, inclusiv vaccinurile împotriva SARS-CoV-2, agentul cauzal al bolii coronavirusului apărut în 2019.

De aceea, vrem să subliniem importanța „imunității antrenate” în contextul vaccinurilor COVID-19, deoarece acest lucru poate avea implicații asupra capacității sistemului nostru imunitar de a răspunde adecvat, in viitor, la coronavirusuri foarte patogene.

În ultimii 17 ani, au existat trei focare majore de coronavirusuri extrem de patogene și trebuie să ne așteptăm să ne confruntăm cu mai mulți dintre acești viruși. Iar asta înseamnă că încercarea de a dezvolta un vaccin anti COVID-19 ar trebui să ia în considerare viitoarele focare de coronavirus.

Modul în care ne antrenăm acum sistemul imunitar pentru a răspunde la SARS-CoV-2 ar putea avea impact asupra reacției pe care o vor avea corpurile noastre la viitoarele coronavirusuri. Dacă sunt dezvoltate corespunzător, vaccinurile oferă o oportunitate de a induce tipul de „imunitate antrenată”, optimă pentru montarea răspunsurilor imune de protecție la alte coronavirusuri. Unii oameni de știință au propus valorificarea conceptului de imunitate antrenată, într-un context conex. Mai exact, există dovezi care sugerează că persoanele care au fost vaccinat împotriva tuberculozei pot fi parțial protejate împotriva SARS-CoV-2.

Multe agenții de reglementare din domeniul sănătății sunt pregătite să aprobe vaccinuri COVID-19 care reduc povara bolii, dar nu induc și imunitatea pentru a preveni complet infecția și transmiterea. De aceea, trebuie să se asigure că aceste vaccinuri nu ne antrenează sistemul imunitar pentru un răspuns care nu este optim.