Imunitatea colectivă, imposibilă fără vaccinarea copiilor şi adolescenţilor. Ce spun experții germani?

Vicepreşedintele DGfI, Reinhold Foerste, a explicat că imunitatea colectivă presupune agentul patogen nu se poate înmulţi în rândul oamenilor.

„De obicei, se presupune că va exista o imunitate colectivă atunci când între 60% şi 70% din populaţie este protejată împotriva agentului patogen. Dar aceasta presupune că agentul patogen nu se poate înmulţi la acele persoane fizice”, a declarat vicepreşedintele DGfI Reinhold Foerster, conform funkemedien.de

Situația este mai complicată din cauza variantei Delta

De asemenea, vicepreşedintele DGfI este de părere că varianta Delta de COVID-19 a făcut lucrurile mai dificile, intensificând astfel situația.

„Este mult mai contagioasă. Îi afectează foarte mult pe adolescenţi şi copii. Atât timp cât această categorie de vârstă nu este vaccinată deloc sau vaccinată doar puţin, nu vom ajunge la o imunitate colectivă”, a completat Reinhold Foerster.

Institutului german Robert Koch (RKI) a punctat în acest context că 85% din populaţia cu vârsta între 12 şi 59 de ani şi 90% dintre cei peste 60 de ani trebuie să fie vaccinaţi în totalitate împotriva variantei Delta.

„Dacă această rată de vaccinare este atinsă la timp, un al patrulea val anunţat în toamna sau iarna viitoare pare puţin probabil”, este scris într-un document transmis anterior de RKI.

După varianta Delta, iată şi Epsilon

După varianta Delta, care s-a răspândit deja în o sută de țări, Epsilon se prezintă cu o serie de mutații care au făcut-o să intre în grupul variantelor virusului SarsCoV2 care provoacă îngrijorare, așa-numitul VOC (Variants of concern).

Mutațiile au fost detectate de cercetările coordonate de biochimistul Matthew McCallum, de la Universitatea din Washington din Seattle, și publicate în revista Science, scrie Rainews.

Identificată pentru prima dată în California, varianta Epsilon nu este încă foarte răspândită în Europa și conform bazei de date internaționale GISAID, care colectează secvențele genetice ale virusurilor, în Italia au fost depistate doar două cazuri.

Sursă foto: Dreamstime