Vestea bună este că vaccinurile actuale stimulează celulele T să lupte atât împotriva virusului SARS-CoV-2, cât și a variantelor sale emergente pe termen lung, scrie The Conversation.

Dacă sistemul imunitar determină necesitatea unui răspuns antiviral, acesta lansează o combinație de două tipuri de imunitate. Una este mediată de anticorpi, iar cealaltă de celule T. Celulele sau limfocitele T fac parte din familia leucocitelor (globulele albe din sânge), acestea având un rol central în declanșarea răspunsului imun la o infecție virală.

Anticorpii se leagă de viruși și îi neutralizează, împiedicându-i să infecteze celulele. Între timp, celulele T ucid celulele care au fost deja infectate de virus. În timp ce ambele tipuri de imunitate sunt importante în combaterea virușilor, imunitatea mediată celular este mult mai eficientă în eradicarea virusurilor și mai durabilă. Acest lucru este important în lupta împotriva COVID-19.

O armă puternică

Cercetările au stabilit deja că imunitatea mediată celular este o armă puternică împotriva coronavirusurilor, inclusiv a SARS-CoV-2. Un studiu din 2016 a arătat că imunitatea celulelor T împotriva SARS-Cov a persistat până la 11 ani. A oferit protecție completă, eficientă și durabilă împotriva SARS.

Cercetări recente susțin că ar trebui să se pună un accent mai mare pe dezvoltarea vaccinurilor capabile să producă anticorpi, dar care ar provoca un răspuns imun mediat de celule împotriva SARS-CoV-2 și a variantelor sale.

Vaccinurile existente oferă un răspuns imun celular rezistent

În timpul pandemiei, s-a vorbit despre eficacitatea diferitelor vaccinuri împotriva variantelor emergente ale virusului. Dar rapoartele s-au concentrat aproape exclusiv asupra capacității anticorpilor în neutralizarea variantelor. În timp ce anticorpii induși de vaccin s-au putut lega de variantele virusului, au fost mai puțin capabili să le neutralizeze.

Celulele T, pe de altă parte, au fost la fel de sensibile la variante, dar au reușit să recunoască și să răspundă eficient variantelor virusului, conferind o protecție mare împotriva bolii.