La o cifra de afaceri de 615 miliarde lei, Sicomed a realizat un profit net de 95 miliarde lei, cu 24 miliarde peste ceea ce a realizat Terapia in exercitiul financiar al anului trecut. Fata de 1998, atat cifra de afaceri, cat si profitul (64 miliarde) Sicomed arata in lei o crestere spectaculoasa. In schimb, calculate in dolari, rezultatele financiare ale companiei bucurestene indica o depreciere fata de anul trecut: 52 milioane dolari cifra de afaceri si 7 milioane dolari profit net au fost raportate de Sicomed in 1998, fata de 40 milioane dolari cifra de afaceri si 6 milioane profit net pentru 1999. Aceasta evolutie arata ca forta firmei romanesti a scazut in ultimul an, dar acest lucru poate fi pus in mare parte pe seama caderii economice generale. In schimb, alti indicatori, precum gradul de indatorare sau rata profitului din exploatare, indica o imbunatatire semnificativa a eficientei companiei fata de anii anteriori. Astfel valoarea datoriilor din total vanzari a scazut de la 18% in 1998, la 15% in 1999, iar rata profitului din exploatare a crescut de la 18% la 22% in 1999. Sunt realizari care indica faptul ca echipa manageriala si-a facut treaba.
Dar in ciuda acestor rezultate, situatia Sicomed este inca departe de a asigura investitorilor certitudinea castigului in viitor. De fapt, societatea se afla intr-o cursa contra cronometru pentru a se alinia la sfarsitul acestui an in randul societatilor farmaceutice care vor obtine standardele de Good Manufacturing Practice (GMP), obligatorii pentru producatorii romani de medicamente incepand cu 2001. Din acest punct de vedere Sicomed este, se pare, mult mai departe de aceste standarde decat Terapia sau chiar Antibiotice Iasi.
Pentru a recupera terenul pierdut, Sicomed va trebui sa faca investitii masive in modernizarea liniilor de fabricatie a medicamentelor. Costul total al acestor investitii a fost estimat la 40-50 milioane dolari pana la sfarsitul lui 2000. Tocmai pentru atragerea finantarii necesare, Sicomed a recurs la sfarsitul anului trecut la o majorare de capital care a adus in conturile Sicomed aproape 12 milioane de dolari. Este mult, dar nu indeajuns. Societatea va mai apela si la profitul din 1999, indreptat in totalitate la fondul de dezvoltare, dar nu va putea evita creditele bancare, in volum mai mare decat s-a estimat initial. Acest lucru va duce la cresterea cheltuielilor cu dobanzi si va afecta profitul pe anii viitori.
Cel putin pentru acei investitori care urmaresc castigul pe termen scurt si in special dividende, Sicomed nu va fi o miza potrivita. De altfel, actionarii au aprobat programul societatii care prevede reinvestirea intregului profit si nealocarea de dividende pentru perioada 1999-2003. „Am asistat la scaderi minime ale actiunilor Sicomed imediat dupa ce societatea a anuntat ca profitul nu va merge spre dividende, tocmai pentru ca lumea cunostea acest lucru mai demult si nu s-au putut face speculatii”, spune Iulian Stanescu, trader la casa de brokeraj Vanguard. Nici pentru urmatoarea perioada nu se asteapta fluctuatii ale pretului Sicomed. Iulian Stanescu mai spune: „Nu se prevad cresteri spectaculoase ale actiunilor Sicomed pe termen scurt, cu atat mai mult cu cat perioada de vara care urmeaza este, de obicei, marcata de o apatie a investiorilor la bursa. Cel mai buna recomandare pe care as putea-o face pentru aceste titluri este accea de a fi pastrate”.
In 1999, Sicomed a produs mai eficient
27 aprilie 2000, 12:00
Ultima modificare în 27 aprilie 2000, 15:00
La o cifra de afaceri de 615 miliarde lei, Sicomed a realizat un profit net de 95 miliarde lei, cu 24 miliarde peste ceea ce a realizat Terapia in exercitiul financiar al anului trecut. Fata de 1998, atat cifra de afaceri, cat si profitul (64 miliarde) Sicomed arata in lei o crestere spectaculoasa. In schimb, calculate in dolari, rezultatele financiare ale companiei bucurestene indica o depreciere fata de anul trecut: 52 milioane dolari cifra de afaceri si 7 milioane dolari profit net au fost
Etichete: arhiva,
sicomed
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- O necunoscuta a plecat cu 400.000 dolari in geanta
- 400.000 de dolari au disparut fara urma
- Finantele au uitat de TVA
- Idei de campanie
- Sfidarea nationala
- Unu din doi romani bea zilnic ceai
- Chimcomplex isi achita datoriile prin privatizare
- Putin, omul care vrea sa puna piciorul in pragul Maicii Rusia
- O campanie de imagine costa cat o Dacia
- Cand Big-Mac inlocuieste mititeii