In Bucuresti, cea mai spectaculoasa schimbare a anului 2001 s-a resimtit pe piata spatiilor de birouri. Oferta de spatii de inchiriat a explodat, avand o crestere a stocului cu 50% fata de anul anterior (la un total de spatii de peste 315.000 metri patrati, cat se inregistreaza acum, 113.000 metri patrati au fost dati in folosinta in cursul anului 2001, potrivit estimarilor firmei de consultanta imobiliara Colliers International). Iar pentru 2002 se asteapta o alta crestere, de peste 80.000 metri patrati de spatii noi, in cladiri superfinisate. In aceste conditii, tariful de inchiriere a scazut si va scadea in continuare. „Comparativ cu anii 1997-1998, nivelul chiriei pentru spatii de clasa A si B este acum cu 40% mai scazut, cu un maxim, care se obtine extrem de rar, de 24 USD/mp/luna, pentru clasa A si 18 USD/mp/luna, pentru cele de clasa B”, declara Bogdan Georgescu, director general al agentiei Colliers. „Proprietarii insista sa ceara chirii de 22-24 USD/mp/luna, dar bugetele companiilor care cauta spatii noi se afla undeva intre 16 si 20 USD/mp/ luna”, adauga Bogdan Georgescu.
Ca o trasatura definitorie a noii oferte de pe piata este calitatea sporita, numarul din ce in ce mai mare de facilitati pe care-l asigura noile cladiri, acestea fiind construite la standarde internationale. „Aceasta tendinta va continua si in urmatoarele 24 de luni, iar nivelul chiriei se asteapta sa se stabilizeze intre 18 si 20 USD/mp/ luna, pentru spatii de clasa A, acordandu-se o mai mare importanta contractelor de pre-inchiriere”, afirma Bogdan Georgescu.
O dezvoltare similara va cunoaste si piata constructiilor rezidentiale. „Noi ne asteptam sa fie un an mult mai bun si cand spunem aceasta avem in vedere tendinta de crestere a numarului tranzactiilor cu locuinte si terenuri din ultimele trei-patru luni. Un alt lucru inbucurator este faptul ca a crescut numarul investitorilor in proiecte imobiliare rezidentiale”, sustine Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNAI). Intr-o prima faza, nu este de asteptat o crestere a preturilor, dar, daca se vor mari costurile de productie – reintroducerea TVA ar putea fi una din cauze – bineinteles ca piata le va resimti.
In Bucuresti, ca o trasatura generala a anului care s-a incheiat a fost orientarea multor investitori catre constructia de apartamente, in vile sau blocuri de lux, oferta pe acest sector crescand simtitor. Cateva sute de astfel de locuinte au fost date in folosinta, iar alte cateva sute se afla in lucru.
Si piata spatiilor industriale, asa cunoscutele „hale” de inchiriat, merge pe acelasi drum – investitorii pompeaza bani si construiesc multe spatii noi, la standarde foarte ridicate, creste oferta – cu cateva zeci de mii de metri patrati, dar creste gradul de neocupare (clientii pretentiosi se muta din spatiile vechi si acestea raman goale) si se asteapta o scadere a chiriilor, estimeaza reprezentantii agentiei Colliers International. Pentru anul 2002, aceasta ar putea ajunge la 5-6 USD/mp/luna, fata de 7 USD/mp/luna, cat era la sfarsitul anului 2001.
In ceea ce priveste apartamentele vechi, nimeni nu se incumeta sa dea oficial un pronostic. Pentru Bucuresti, majoritatea cred ca se vor mentine la acelasi nivel in dolari, iar cei mai optimisti vor o marire usoara a preturilor. In tara, prognozele difera de puterea financiara a locuitorilor oraselor respective. Marian Ispas, director al agentiei Belle Ville, din Craiova si Stefan Kallos, director al agentiei E.K.S. din Timisoara, considera ca preturile la apartamente vor creste incet, dar sigur, din luna martie, iar la terenuri si spatii comerciale se vor mentine. Un argument ar fi numarul mai ridicat de tranzactii din ultimele patru luni ale anului, in cele doua orase. Ioan Ududec, director al agentiei Elion din Constanta, crede insa ca se vor ieftini, pentru ca piata abunda de oferte ale unor familii disperate, care nu-si pot plati datoriile la intretinere. Ramane de vazut.
In 2002, oferta va bate preturile
10 ianuarie 2002, 12:00
Ultima modificare în 10 ianuarie 2002, 14:00
In Bucuresti, cea mai spectaculoasa schimbare a anului 2001 s-a resimtit pe piata spatiilor de birouri. Oferta de spatii de inchiriat a explodat, avand o crestere a stocului cu 50% fata de anul anterior (la un total de spatii de peste 315.000 metri patrati, cat se inregistreaza acum, 113.000 metri patrati au fost dati in folosinta in cursul anului 2001, potrivit estimarilor firmei de consultanta imobiliara Colliers International). Iar pentru 2002 se asteapta o alta crestere, de peste 80.000 metr
Etichete: arhiva,
spatiu
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook