În acest an investiţiile străine directe în România vor fi de doar 4,5-5 miliarde de euro, la jumătatea celor de anul trecut, după estimările ARIS.

În primele şapte luni ale acestui an investiţiile străine directe s-au cifrat la 3,1 miliarde euro, potrivit datelor BNR. “Progniza ARIS pentru 2009 este de 4,5-5 miliarde euro, iar datele oferite de banca centrală pentru prima jumătate de an ne îndreptăţesc să credem că se vor realiza aceste investiţii”, a spus Raluca Gheorghe Anghel, secretar general la Agenţia Română pentru Investiţii Străine (ARIS).

Faţă de anul trecut când nivelul investiţiilor a depăşit nouă miliarde euro, cele din 2009 vor scădea la jumătate. “În 2008, România a ocupat locul doi în topul investiţiilor străine atrase între statele noi membre UE şi locul nouă între cele 27 ţări ale Uniunii. Am depăşit Cehia, Bulgaria, Ungaria, dar şi Danemarca, Grecia, Olanda, Portugalia”, a spus Anghel.

La nivel mondial, investiţiile străine sunt în scădere accentuată

Scăderea nivelului investiţiilor străine în ţara noastră se încadrează în trendul mondial, unde pentru acest an se estimează o cifră a investiţiilor de sub 1.200 miliarde dolari, faţă de 1.700 miliarde dolari înregistrate în 2008, potrivit Raportului mondial al investiţiilor 2009: Corporaţii transnaţionale, producţie agricolă şi dezvoltare, studiu anual al UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) cu privire la tendinţe în investiţii.
“Este de aşteptat ca în 2010 să se ajungă la maximum 1.400 miliarde dolari, urmând ca abia 2011 să fie momentul redresării şi să se ajungă la un nivel apropiat celui din 2008, adică în jur de 1.800 miliarde dolari”, a spus Cristina Bălan, director adjunct al Centrului de Informare ONU pentru România.

Ucraina şi Rusia, principalii contracandidaţi pentru România

În acest context mondial, ţara noastră ar trebui să ia măsuri suplimentare petru a atrage investiţiile străine, a arătat Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini din România (CISR). “În perioada 2006-2008, ţara noatră a atras jumătate din stocul integral de investiţii străine de care beneficiază în acest moment. A fost o conjuctură favorabilă într-o perioadă pre şi post-aderare. Acum situaţia este alta şi fiecare stat trebuie să ia măsuri cât mai rapid posibil la nivel naţional pentru a atrage investitorii”, a precizat Ciomag.
Principalii competitori pentru România în atragerea investiţiilor străine sunt statele din regiune, îndeosebi Ucraina şi Rusia, dar şi statele din Asia. “Ţara noatră are avantajul de a fi stat membru UE, dar şi poziţia geografică strategică îi conferă un statut deosebit în zonă, fiind la graniţa Uniunii. Ar trebui să profităm de aceste atuuri”, a mai arătat directorul executiv al CISR.

Agricultura nu a atras prea mulţi bani din străinătate

În perioada 2005-2007, către agricultura românească s-au îndereptat 67,7 milioane dolari, de patru ori mai mult decât în perioada 2002-2004, când investiţiile străine în agricultură au fost de 16,8 miliarde dolari, potrivit Raportului mondial al investiţiilor. “Agricultura, alături de infrastructură şi energie, este unul dintre domeniile cărora ar trebui să li se dea mai multă atenţie pentru că are potenţial pentru atragerea investitorilor străini”, a spus Ciomag.