In anul 2009 numarul locuintelor finalizate va fi mai mic decat cel inregistrat in perioada 2007 – 2008, din cauza blocarii pietei rezidentiale si bancare, au declarat reprezentantii CBRE Eurisko.

La nivel national, stocul de locuinte existent la inceputul anului 2008 era de 8,27 milioane unitati locative. in perioada 2002-2008 fondul national de locuinte a inregistrat un trend ascendent, cea mai mare crestere fiind in anul 2007, cand au fost finalizate 46.000 de locuinte.

Conform datelor oficiale publicate de Institutul National de Statistica al Romaniei, in primele 11 luni ale anului 2008 s-au eliberat 57.227 de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 10,7% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

In fiecare dintre ultimile doua luni ale perioadei analizate,numarul autorizatiilor a fost in scadere fata de luna anterioara. Astfel, in luna octombrie 2008 s-au eliberat cu 7,9% mai putine autorizatii decat in septembrie 2008, iar in noiembrie 2008 numarul acestora a scazut cu 27,9% fata de luna octombrie 2008.

Potrivit datelor oferite de Eurostat, in 2007,Romania a avut cel mai ridicat ritm real de crestere a pietei constructiilor dintre toate tarile Uniunii Europene, de 33,6%, depasind Polonia, cu un avans de 12,6% si Suedia, cu 10,9%. La polul opus s-au aflat Marea Britanie, Spania si Slovenia.

Valoarea pietei constructiilor a crescut de la 6,8 miliarde € (2006) si 10,5 miliarde € (2007) la o valoare totala estimata de 14 miliarde € la sfarsitul anului 2008.

Cel mai dinamic segment al pietei constructiilor din Romania a fost in ultimii ani cel al constructiilor de spatii locative. Cu toate acestea, stocul existent de locuinte raportat la 1.000 de locuitori a fost doar de 381 unitati locative in anul 2007, cu mult sub media tarilor UE (472 locuinte) sau CEE (413 locuinte), dar si sub media altor tari vecine ca Ungaria (424 locuinte) ori Bulgaria (486 locuinte). in medie, intr-o locuinta din Romania traiesc 2,6 persoane, spre deosebire de 2,3 persoane in Ungaria sau 2 persoane in Bulgaria.

„Potrivit analizei noastre de piata, in 2008 au fost livrate in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov un numar record de 3.750 de unitati locative in ansambluri rezidentiale (dublu fata de livrarile din 2007), 95% dintre acestea fiind apartamente. Acestor unitati li se adauga locuintele finalizate in regie proprie. Proiectele rezidentiale de mici dimeniuni (dezvoltari rezidentiale de tipul unui singur imobil de apartamente cu regim mic de inaltime) au fost finalizate in totalitate, iar cele de dimensiuni medii si mari au finalizat doar o faza a proiectului (maxim 100-150 locuinte). Cateva dintre proiectele finalizate in 2008 au avut ca data de finalizare anul 2007, insa lucrarile de constructie au suferit amanari”, au declarat reprzentantii CBRE Eurisko.

In absenta creditarii bancare, precum si datorita presiunii psihologice care s-a creat la nivelul populatiei ca preturile locuintelor vor scadea, vanzarea unitatilor rezidentiale in stadiul de proiect s-a redus semnificativ atat in Bucuresti cat si in tara. Dezvoltatorii care s-au bazat pe finantarea bancara si obtinerea unor venituri semnificative din vanzarea unitatilor locative in faza de proiect se vor afla in imposibilitatea de a finaliza ansamblurile rezidentiale anuntate ori aflate in curs de constructie. S-au anulat multe rezervari si ante-contracte incheiate pentru vanzarea locuintelor, deoarece persoanele respective nu mai sunt eligibile pentru contractarea unui credit ipotecar; aceste unitati locative se vor regasi probabil in 2009 pe piata spatiilor rezidentiale destinate inchirierii.

La sfarsitul anului trecut au fost anuntate oficial primele proiecte amanate pana la stabilizarea pietei rezidentiale.Cativa dezvoltatori au renuntat la construirea unor ansambluri, anuntand ca intentioneaza sa restituie clientilor avansurile platite de acestia. Numarul de unitati rezidentiale achizitionate de fondurile de investitii a scazut semnificativ, de la 40% din numarul tranzactiilor efectuate in 2007 la sub 10% in anul 2008.clasei medii, caracterizandu-se prin regim mai mare de inaltime, spatii locative mai mici si o calitate medie a finisajelor si facilitatilor oferite. Ca in orice capitala, sudul se dezvolta mai lent si se adreseaza clasei medii-inferioare. Acesta reprezinta doar 4,16% din proiectele aflate in constructie in Bucuresti-Ilfov.

In centru predomina dezvoltarile singulare de genul unui imobil de apartamente din cauza lipsei terenurilor libere disponibile, fapt explicat si prin numarul mic de proiecte care nu depaseste 7%.

Sursa: CBRE