În 2010, inflaţia şi dobânzile vor scădea

Majoritatea analiştilor economici chestionaţi de Merdiafax anticipează că inflaţia indicatorul se va încadra cel mai probabil în intervalul ţintit de BNR pentru anul viitor- 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual-ceea ce va permite relaxarea dobânzii de politică monetară. Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel,consideră că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu un punct procentual anul viit

Majoritatea analiştilor economici chestionaţi de Merdiafax anticipează că inflaţia indicatorul se va încadra cel mai probabil în intervalul ţintit de BNR pentru anul viitor- 3,5%, cu un interval de variaţie de un punct procentual-ceea ce va permite relaxarea dobânzii de politică monetară.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru şi economistul-şef al BCR, Lucian Anghel,consideră că BNR va reduce dobânda de politică monetară cu un punct procentual anul viitor, de la 8% la 7%.

Creditarea ar putea creşte cu 5-10%

„În privinţa dobânzilor, spaţiul de manevră al BNR rămâne important, însă reluarea trendului de reducere a acestora este condiţionată de evoluţia acordului cu FMI. În cel mai probabil scenariu, în care reuşim să ne recuplăm la cerinţele acordului cu FMI, ne aşteptam la o reducere a dobânzii de politică monetară către 6,5 – 7% până la sfârşitul anului 2010. În privinţa creditării, cred că vom avea anul următor o creştere a soldului cuprinsă între 5% şi 10%, în condiţiile în care capacitatea de îndatorare a clienţilor va rămâne probabil limitată”, a afirmat Dumitru.

El anticipează că avansul creditării populaţiei va fi limitat de faptul că este de aşteptat ca procesul de ajustare a veniturilor să continue, inclusiv prin creşterea ratei şomajului, şi că este posibil ca segmentul împrumuturilor către companii să înregistreze rate modeste de creştere.

Inflaţia ar putea coborî sub 4%

Şi economistul-şef al BCR are opinii asemănătoare, în condiţiile în care anticipează că inflaţia se va situa la 4,5% anul viitor. El anticipează că, fără majorări puternice de taxe şi impozite, inflaţia ar putea fi mult mai stabilă faţă de ultimii ani, şi ar putea coborâ la minimul ultimilor zece ani pe parcursul anului, adică undeva sub 4%. Anghel menţionează că şi evoluţia accizelor, a cursului, a preţului petrolului la nivel internaţional şi vremea ar putea influenţa inflaţia.

Nicolae Chdesciuc, senior economist la ING Romania este cel mai pesimist în privinţa inflaţiei din 2010, anticipând că rata nu se va încadra din nou în intervalul ţintit de BNR.

Riscuri dinspre preturile administrate

„Riscuri semnificative vin dinspre preţurile administrate, care au fost ţinute sub control sau reduse într-un alt electoral, însă e posibil să vedem creşteri importante atât la gaze, cât şi la electricitate. De asemenea, impactul negativ din majorarea accizelor va continua şi în 2010. Un alt risc important este legat de sectorul agricol. Mai mult, pe măsura revenirii cererii, presiunea asupra preţurilor ar putea să revină”, a explicat Chidesciuc.

El consideră că influenţa favorabilă nu poate veni anul viitor decât din aprecierea leului faţă de euro.Totodată, oficialul ING anticipează că BNR va reduce dobânda de politică monetară la 6,75% până la finele anului viitor.

Economistul RBS România, Cătălina Molnar este cea mai optimistă în ceea ce priveşte inflaţia de la finele anului viitor, anticipând o rată de 2,8%, după un maxim de 4,9% care va fi atins în luna ianuarie.
Totodată, ea anticipează că banca centrală va coborâ dobanda de politică monetară la 6,5% la finele primului semestru şi o va menţine la acest nivel până la sfârşitul anului.

Inflaţia, criteriu de performanţă în acordul cu FMI

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.
Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

SURSA:Mediafax