În cadrul conferinţei ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20), autorităţile române au prezentat ca acţiuni prioritare stimularea investiţiilor verzi, sprijinirea Republicii Moldova şi a regiunii Mării Negre, se arată într-un comunicat al Ministrului Mediului şi Pădurilor.

“Cel mai important element pentru dezvoltarea economiei verzi este identificarea acţiunilor care să ne ajute să realizăm creştere economică verde, durabilă, decuplată de folosirea nesustenabilă a resurselor. Trebuie să ne concentrăm asupra schemelor de invesţitii verzi pentru promovarea tehnologiilor de producere a energiei regenerabile, a managementului durabil al pădurilor şi apei, pe gestionarea deşeurilor, pe construirea de locuinţe eficiente enrgetic. Trebuie să dezvoltăm şi să îmbunătăţim cadrele legislative naţionale privind tehnologiile verzi, cu stimulente şi facilităţi care să suţină inovarea. Colaborarea mai strânsă cu partenerii sociali şi organizaţiile neguvernamentale de mediu trebuie să devină o prioritate a politicii de mediu”, a spus ministrul Rovana Plumb, potrivit Agerpres.

Trecerea la economia verde a fost tema dominantă şi în cadrul întâlnirii bilaterale cu Staffan Nilsson, preşedintele Comitetului Economic şi Social European (EESC). Ministrul român al Mediului a solicitat preşedintelui EESC sprijin pentru desemnarea unui oraş din România care să participe în anul 2015 la selecţia pentru “capitala verde” a Europei.

Subiectul iniţiativei regionale Sinergia Mării Negre a fost de asemenea abordat, ministrul Plumb insistând asupra faptului ca România doreşte să-şi asume un rol mai activ în aceasta privinţă, un prim semnal urmând a fi dat la Convenţia Ramsar desfăşurată în luna iulie la Bucureşti. Rovana Plumb a participat şi la Summit-ul ‘The future Women Want’ (‘Viitorul pe care şi-l doresc femeile’).

Conferinţa ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20) s-a sefăşurat la Rio de Janeiro în perioada 20-22 iunie 2012.

Sursa: Agerpres