Casa Albă a prezentat miercuri, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva SIDA, o strategie menită „să pună capăt epidemiei până în 2030″ în SUA, relatează AFP.

Promisiunile făcute de preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, cu privire la eradicarea HIV/SIDA

Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să evoce liniile directoare ale acestei strategii ce vizează să reducă cu 75% până în 2025 a numărului de infecţii cu virusul HIV şi cu 90% până în 2030, potrivit unei foi de parcurs elaborate de Administraţia americană.

Este vorba de a pune în aplicare o strategie „mai coordonată şi mai integrată”, potrivit unei surse a Casei Albe care a solicitat anonimatul.

Mai mult decât dimensiunea medicală, executivul american doreşte să aibă în vedere factorii sociali, precum dificultăţile de acces la o locuinţă, sau insecuritatea alimentară, care pot influenţa diagnosticul sau tratamentele.

Administraţia Biden doreşte totodată să considere rasismul drept „o ameninţare la sănătatea publică”, în măsura în care discriminările afectează accesul la îngrijirile medicale sau sporesc riscul de a contracta HIV.

Mai mult decât a preveni noi infecţii, această strategie vizează să amelioreze calitatea vieţii a 1,2 milioane de persoane seropozitive în prezent în SUA, mai ales în rândul celor vârstnici.

În 2019, numărul infecţiilor cu HIV în SUA a ajuns la 34.800. Această cifră, în scădere cu 8% între 2015 şi 2019, reprezintă „un semn de progres încurajator”, dar care rămâne „inegal” în funcţie de populaţiile vizate, este de părere Administraţia Biden.

SIDA a ucis aproximativ 700.000 de persoane în SUA, de când autorităţile sanitare au semnalat primele cazuri în urmă cu 40 de ani, notează Casa Albă.

În 2020, cel puțin 310.000 de copii din întreaga lume au contractat HIV, unul la fiecare două minute. Alți 120.000 de copii au murit din cauze legate de SIDA, unul la fiecare cinci minute, relatează ANSA.

Doi din cinci copii din lume trăiesc cu HIV fără să știe și numai puțin peste jumătate dintre copiii cu HIV au acces la tratamente antiretrovirale. Aproximativ 88% dintre decesele copiilor cauzate de SIDA au avut loc în Africa sub-sahariană, iar pandemia de COVID-19 agravează situația, scrie în noul raport realizat de UNICEF și intitulat: „HIV and AIDS Global Snapshot”, prezentat cu două zile înainte de Ziua Mondială pentru Lupta împotriva HIV/SIDA, care se sărbătorește ca în fiecare an, pe 1 decembrie.

„Epidemia de HIV intră în al cincilea deceniu, în contextul unei pandemii globale care a supraîncărcat sistemele de sănătate și a restrâns accesul la servicii de salvare a vieții. Între timp, sărăcia în creștere, problemele de sănătate mintală și abuzurile cresc riscul de contaminare pentru copii și femei”, a declarat directorul general UNICEF, Henrietta Fore, într-un comunicat.

Raportul evidențiază că, din cauza COVID-19, multe țări au suferit întreruperi semnificative în serviciile pentru HIV.

Testele HIV pentru nou-născuți în țările cu prevalență ridicată au scăzut cu 50% până la 70%, în timp ce noile tratamente inițiate la copiii sub 14 ani au scăzut între 25% și 50%. La nivel global, accesul la terapia antiretrovirală este foarte limitat pentru copii în comparație cu cel al femeilor însărcinate (85%) și al adulților (74%). În Asia de Est și în Pacific, numai 59% au acces la tratament, 57% în Africa de Est și de Sud, 51% în America Latină și în Caraibe și 36% în Africa de Vest și în Africa Centrală.