În 2021, poluarea a ucis circa 400.000 de oameni din Europa
În 2021, poluarea atmosferică a ucis circa 400.000 de oameni din Europa:
- 253.000 de decese au fost cauzate de poluarea cu particule fine (PM 2,5), dăunătoare persoanele cu boli de inimă;
- 52.000 de decese au fost cauzate de poluarea cu azot (NO2), dăunătoare pentru persoanele cu diabet;
- 22.000 de decese au fost cauzate de expunerea pe termen scurt la ozon (O3);
Potrivit Agenției Europene de Mediu, 389.000 de decese întregistrate în 2021 au fost atribuite poluanților din Europa. În 2021, majoritatea deceselor cauzate de PM2,5 au fost înregistrate în Polonia, iar majoritatea deceselor cauzate de NO2 și O3 s-au înregistrat în Italia și Germania.
„Concentrațiile poluanților din aer în 2021 au rămas cu mult peste nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ghidurile sale privind calitatea aerului. Reducerea poluării aerului la aceste niveluri orientative ar preveni un număr semnificativ de decese atribuibile (poluării) în statele membre ale UE”, se arată în raportul emis de Agenția Europeană de Mediu.
Ce este Agenția Europeană de Mediu?
Agenția Europeană de Mediu este o agenție a Uniunii Europene (UE), care furnizează informații despre mediul înconjurător pentru sprijinirea dezvoltării și implementării politicii de mediu în Europa. A fost înființată în 1990.
Principalele sale obiective sunt:
Colectarea de date și informații. Adună, analizează și difuzează informații cu privire la starea mediului în Europa. Acest lucru include date despre calitatea aerului, calitatea apei, biodiversitate, schimbări climatice și alte aspecte legate de mediu.
Evaluarea impactului asupra mediului. Evaluează impactul diferitelor activități umane asupra mediului și oferă evaluări științifice pentru a ghida politicile de mediu ale Uniunii Europene.
Sprijinirea dezvoltării politicilor. Furnizează sprijin științific și tehnic pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor de mediu la nivel european. Aceasta oferă informații utile pentru elaborarea deciziilor politice și a strategiilor.
Colaborare cu țările membre. Lucrează îndeaproape cu statele membre ale Uniunii Europene și alte organizații pentru a asigura colectarea eficientă și utilizarea datelor despre mediu la nivel european.
Sensibilizarea publicului. Contribuie la conștientizarea publicului cu privire la problemele de mediu și furnizează informații accesibile și relevante despre starea mediului în Europa.
Prin activitățile sale, Agenția Europeană de Mediu își propune să sprijine eforturile Uniunii Europene de a promova dezvoltarea durabilă și de a proteja mediul înconjurător.
Europa se confruntă cu „o criză gravă de sănătate publică”
Europa se confruntă cu „o criză gravă de sănătate publică”, conform unui raport publicat de ziarul britanic The Guardian. Concret, 98% dintre europeni sunt expuși la aer toxic, iar aproape două treimi dintre aceștia locuiesc în zone cu poluare atmosferică, unde calitatea aerului
nu respectă standardele stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În prezent, OMS recomandă ca concentrațiile medii anuale de PM2,5 să nu depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m3). Conform noii analize, doar 2% dintre europeni trăiesc în zone care respectă această limită.
Potrivit sursei menționate anterior, aproape întreaga populație din Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria se confruntă cu niveluri de particule în suspensie în aerul respirat de două ori mai mari decât recomandările OMS. Mai mult de jumătate din locuitorii Macedoniei de Nord și ai Serbiei trăiesc în medii în care aerul este poluat de patru ori mai mult decât limitele recomandate de OMS.