În 2023, Marea Britanie ar putea intra într-o criză economică la fel de mare ca cea din Rusia, nivelul de trai scăzând dramatic, avertizează analiștii economici, citați de către presa internațională.
În 2023, Marea Britanie ar putea intra într-o criză economică la fel de mare ca cea din Rusia
Potrivit așteptărilor specialiștilor economici, citați de către CNBC, în 2023, contracţia economică a Marii Britanii va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, activităţile fiind afectate de o scădere puternică a nivelului de trai.
În previziunile sale pentru 2023, Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din întreaga lume, care desfășoară activități de investiţii bancare, securities și management de investiţii, a prognozat o scădere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit în cursul acestui an, fiind cu mult sub toate celelalte economii majore din G10 (Grupul Celor Zece este un grup format din statele care au fost de acord să participe la Acordurile Generale de Împrumut (GAB), un acord care să ofere Fondului Monetar Internațional (FMI) fonduri suplimentare pentru a-și crește capacitatea de împrumut. G10 este format din: Belgia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Suedia, Elveţia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii).
Potrivit Goldman Sachs, scăderea va fi urmată de o expansiune de 0,9% în 2024. Acest declin plasează Marea Britanie la mică distanţă faţă de Rusia, despre care compania respectivă prevede o scădere de 1,3% în 2023, în condiţiile războiului din Ucraina şi al sancţiunilor economice impuse de către Occident. Contracţia economică din Rusia va fi urmată de o expansiune de 1,8% în 2024.
PIB-ul Regatului Unit s-ar putea contracta cu 1,3% în 2023
Estimările Goldman Sachs pentru Regatul Unit sunt sub un consens de piaţă care anticipează o contracţie a PIB-ului de 0,5% în 2023 şi o expansiune de 1,1% în 2024.
La rândul său, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că Regatul Unit va rămâne semnificativ în urma altor naţiuni dezvoltate în viitor, în ciuda faptului că acestea s-au confruntat cu aceiaşi factori macroeconomici contrari, apropiind Marea Britanie ca performanţă mai mult de Rusia decât de restul statelor din G7.
Potrivit economistului șef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius, zona euro şi Regatul Unit sunt deja în recesiune deoarece au suferit „o creştere mult mai mare şi mai lungă a facturilor pentru energia destinată uzului casnic”, care va cauza creșterea inflaţiei până la un nivel mult peste alte state.
La polul opus, firma de consultanţă KPMG a estimat că PIB-ul real al Regatului Unit se va contracta cu 1,3% în 2023, pe fondul unei „recesiuni relativ superficiale, dar prelungite”, înainte de a vedea o redresare parţială de 0,2% în 2024.
Vă amintim că, luna trecută, Banca Angliei a majorat dobânda cheie cu 0,50 de puncte procentuale, la 3,5%, pentru că a urmărit să controleze inflaţia, care a încetinit uşor în noiembrie 2022, de la maximul ultimilor 41 de ani din octombrie 2022. În prezent, KPMG se aşteaptă ca Banca Centrală să majoreze dobânda de referinţă la 4% în primul trimestru al acestui an, înainte de a adopta o atitudine expectativă, pe măsură ce inflaţia se va diminua treptat.