În 2023, vom reveni la piața reglementată a energiei electrice. Virgil Popescu: „E un sistem ingenios”

Sursă: Inquam Photos / Ilona Andrei

Guvernul de la București a decis printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) revenirea la piața reglementată a energiei electrice, începând din 2023 până în martie 2025.

Prețul energiei va fi reglementat din 2023 până în martie 2025

Guvernul de la București a decis printr-o Ordonanță de Urgență (OUG) să revenim la piața reglementată a energiei electrice în noul an. Prețul va fi reglementat din 2023 până în martie 2025. Vineri, 11 noiembrie 2022, ministrul Energiei, Virgil Popescu, și secretarul general al Guvernului de la București, Marian Neacșu, au făcut câteva precizări legate de Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) pe energie, adoptată după o serie lungă de discuții.

Virgil Popescu a explicat că această Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) prevede că prețul maxim la care producătorii de energie vor putea vinde energia electrică este de 450 de lei/MWh.

„Este un preț care asigură dezvoltarea investițiilor companiilor, dezvoltarea de noi capacități. Vor participa doar capacitățile puse în funcțiune înainte de adoptarea Ordonanței 27”, a declarat, vineri, ministrul Energiei.

„Mecanismul reglementează o parte din piața de energie. Face posibilă susținerea compensărilor de preț din OUG 119. Ne-am dovedit în Europa pionieri în a adopta o serie de măsuri ce au fost adoptate ulterior de alte state”, a adăugat Marian Neacșu.

Virgil Popescu laudă sistemul de reglementare a energiei electrice

Virgil Popescu a menționat, totodată, că acest sistem este unul „ingenios”, aplicat și în alte state din Europa.

„E aplicat în Franța un sistem similar, doar că acolo vorbim doar de energia nucleară. Pentru 2023 estimăm că o treime din piața de energie se va găsi în acest sistem. Acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată durata de aplicare a acestui mecanism”, a completat el.

În prezent, Guvernul de la București estimează că o treime din piața de energie se va regăsi în acest sistem.

„Putem vorbi de o achiziție și de un preț al energiei noastre care ne va permite menținerea acestei plaje – așa cum spunea și prim-ministrul României – de 0,68 de bani pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 de bani pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw, la fel și pentru cei care consumă între 255 și 300 de kw, 1 leu pentru IMM-uri și instituții publice.

De fiecare dată am pus un sistem în practică, apoi ulterior s-au luat și aceste măsuri, inclusiv măsura impozitării veniturilor (…). Cred că acest sistem va permite o stabilitate a prețurilor pe toată perioaăa de aplicare a acestui mecanism”, a precizat Virgil Popescu.