Romulus Badea, șeful Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă, a avertizat că în cinci ani România nu va mai avea meseriași. Numărul de străini din afara UE care locuiesc în România se apropie de 100.000, iar în primele 5 luni ale anului, 16.000 de străini au primit permis de muncă.
„În 5 ani, vom rămâne complet fără meseriași, iar cei care ne vor repara țevile vor fi din Asia și Africa.” Declarația îi aparține lui Romulus Badea, șeful Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă care a vorbit despre asta la emisiunea ZF Live.
El a mai adăugat că „numărul meşterilor din România este într-o continuă scădere şi alţii nu formăm, este o chestiune generală, afectează toate domeniile de activitate“
În prezent, în România locuiesc peste 91.000 de cetăţeni străini din state non-UE, iar în primele cinci luni ale anului s-au eliberat avize de angajare pentru încă 16.000 de cetăţeni din aceste state, spun datele Inspectoratului General pentru Imigrări.
Pe lângă meseriași, anul 2020 ne-a lăsat și cu o criză acută de personal în sectorul HORECA. Acest domeniu se află la cel mai scazut nivel de încredere de după revoluție, iar muncitorii s-au orientat către locuri de muncă mai stabile precum cele din retail sau curierat.
România are un deficit mare de meseriaşi
Cele mai bune pieţe externe pentru recrutarea forţei de muncă în HoReCa sunt Sri Lanka şi Nepal.
„Cererea pentru recrutarea forţei de muncă din afara ţării este în creştere, iar cea mai acută nevoie de personal este resimţită în sectorul HoReCa, odată cu începerea sezonului turistic de vară”, a spus Romulus Badea.
„Importul“ de personal din statele non-UE este un fenomen care se va accentua în următorii ani, pentru că România are un deficit mare de meseriaşi, a spus Romulus Badea, tax partner în cadrul firmei de consultanţă fiscală şi audit Soter & Partners şi vicepreşedinte al Patronatului Importatorilor de Forţă de Muncă.
„În cinci ani, cei care ne vor repara ţevile vor fi cetăţeni din Africa sau din Asia, pentru că numărul meşterilor din România este într-o continuă scădere şi alţii nu formăm, este o chestiune generală, afectează toate domeniile de activitate“, spune Romulus Badea, tax partner al Soter.
Sursă foto: Dreamstime