Românii vor găsi mai puţină brânză de oaie pe tarabe în aceastră iarnă pentru că inundaţiile au dus la înjumătăţirea producţiei de lapte din acest an.

Ploile şi schimbările bruşte de temperatură au scăzut substanţial producţia de lapte de oaie din acest an, astfel încât românii vor mânca mai puţine brânzeturi tradiţionale, cum ar fi telemeaua de Sibiu, potrivit preşedintelui Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

“Anul trecut s-a realizat o producţie de 50 de litri de lapte/cap de oaie, dar anul acesta producţia medie este de 30 de litri de lapte/cap de oaie. Un deficit de produse obţinute în sistem tradiţional, cum sunt telemeaua de Sibiu sau brânza de burduf se va resimţi în lunile de iarnă”, a afirmat Ştefan.

Acesta a precizat că pe lângă problemele cauzate de vreme crescătorii au de suferit şi din cauza lipsei de sprijin financiar din partea statului, “care vrea să distrugă activitatea de oierit şi să mâncăm doar produse din import”.

Potrivit liderului sindical, singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de oi şi capre în 2010 este cel de 80,36 euro reprezentând plata directă pe suprafaţă. În ceea ce priveşte motorina cu acciză redusă, pentru oi ar urma să se dea sub un litru pe cap de animal.

Crescătorii de oi şi capre vor participa la acţiunile de protest anunţate pentru luna septembrie de Federaţia Agrostar şi de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România.