Sunt pe cale să cobor la 30 de metri sub pământ la o fermă de lângă localitatea Bath, din Anglia, pentru a vizita un depozit în care se află vinuri selecţionate în valoare de 1,5 miliarde de dolari, amenajat într-o mină veche, ce în al doilea Război Mondial a fost depozit de muniție.
Cu o suprafaţă de 9,3 hectare – cât 22 de ternuri de fotbal – Octavian’s Corsham Cellars este unul dintre cele mai mari depozite de vin din Europa. În anii 1800, aici a funcţionat o carieră subterană de unde a provenit piatra de culoarea mierii folosită pentru a construi casele mari din localitatea Bath, situată în apropiere. La sfârșitul anilor 1930, cariera a fost preluată de Ministerul britanic al Apărării. Acum 25 de ani, a fost transformată într-un depozit de vinuri, dar din punct de vedere tehnic a rămas o mină, prin urmare, există obligația de a purta mască de gaze.
La suprafaţă, în spatele unui post de securitate, un semn albastru este inscriptionate cu blazonul lui Octavian: "Our World is Fine Wine" Din interiorul unui depozit greu de definit, un tren industrial mic transportă vinul în depozit. Pentru o persoană, singura modalitate este de a coborâ 157 de trepte pe o scară slab luminată.
Pe măsură ce coborâm, suntem izbiţi de un aer rece, umed, un prim indiciu al grijii faţă de vin. În camerele depozitului subteran, temperatura este de aproximativ 13 de grade Celsius, temperatura ideală pentru depozitarea vinului. Umiditatea este menținută la 80%, plus-minus 5 și este verificată în fiecare oră. Filtre acoperă corpurile de iluminat pentru a reduce daunele provocate de radiaţiile ultraviolete. Există detectoare de mişcare la intrarea în mina devenită depozit de vinuri; ar fi nevoie de o operaţiune de tipul Ocean’s Eleven pentru ca hoții să sustragă ceva de aici.
Cutii de lemn pentru vinuri selecţionate – un Château Latour din 1996 aici, un Château Lafite Rothschild din 2008 acolo – sunt stivuite. Vincent O'Brien, managerul de origine irlandeză al Octavian, care ne este ghid, spune că personalul a rămas mut de uimire atunci când o cutie de Château Lafite din 1945 a ajuns aici la inceputul acestui an. Undeva, dispersate între diferite camere pentru a se reduce riscul, se află 1000 de cutii conţinând sticle datând între anii 1775 până la 1800. "Ai sentimentul că asta este totul?" întreabă O'Brien, un specialist în vârstă de 45 de ani.
Aproape. Numărul de cutii stocate de Octavian a crescut cu 35% în ultimii 4 ani. Pe fondul crizei financiare, investițiile în vinuri au devenit o rigoare în condiţiile în care banii s-au orientat spre active alternative. Recoltele Bordeaux din 2009 și 2010, au fost ţinta investitorilor în vinuri. Până în 2011, 95% din vinul depozitat a fost de Bordeaux. Având în vedere că piața Bordeaux s-a încheiat în 2011, Fine 100 Indicele de vin Liv-ex, care urmareste prețurile pentru 100 mai căutate vinuri, a scăzut cu aproximativ o treime și așa apare apetitul de vin de Bordeaux.
Dar asta nu a afectat depozitul Octavian. Investitori cum ar fi Hands stau pe colecțiile lor. Hands îşi aminteşte de o sticlă Salon Le Mesnil Champagne din 1976 la Whistler, în Canada, la Crăciunul de anul trecut, cu ocazia sărbătoririi întâlnirii cu soţia sa la o petrecere de Anul Nou. După ce a cumparat sticla cu 100 de lire sterline în 1999, el a avut surpriza să observe că sticla valorează acum 1800 de lire sterline. El a dus-o acasă. "M-am gândit, nu o pot bea!", își amintește el. "Era ușor trist într-un fel."
Timpul mediu de păstrare a vinului în subteran a crescut la 8 ani şi jumătate, de la aproximativ 6 ani în 2011. Localnicii au elaborat planuri de a construi un depozit suplimentar direct deasupra minei pentru a face față cererii în creștere. În schimb, Octavian a deschis o facilitate de excedent high-tech la suprafaţă, la aproximativ 8 km distanță în Colerne. La aceste două locații, Depozitele Octavian păstrează vinuri în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline, spune managerule Vincent O'Brien.
În aceste zile, clienții solicită fotografii ale etichetelor și cer informaţii legate de starea cutiilor din lemn. O zgârietură în lemn poate reduce valoarea cu peste 15%, spune O'Brien. Octavian este în procesul de construire a unui nou studio foto în subteran, cu o capacitate de 6.000 de imagini pe lună, de la aproximativ 500 în 2012. "Avem un alt tip de client care vine în ultimii ani", spune managerul. "Clienţii se uită acum mai mult dintr-un unghi al investiţiilor."
După o oră în subteran, cer să-mi fie arătată cea mai scumpă cutie din acest tezaur. "Te vom duce la DRCs", spune O'Brien. Nu, nu este vorba despre Republica Democratică Congo, ci despre Domaine de la Romanée-Conti, care produce unul dintre dintre cele mai scumpe vinuri Burgund din lume. "Avem o mare colectie!", spune el. După o jumătate de oră de căutare a unei sticle DRC de 120.000 de lire sterline, renunț. Sunt congelată și cred că am nevoie de o băutură.
De Stephanie Baker.
Articolul original, fotografii şi un material video din depozitul Octavian's Corsham Cellars, aici