Pentru oamenii de afaceri, inceputul unui nou an presupune analiza rezultatelor economico-financiare pe anul precedent. Se identifica punctele slabe si se cauta, in acelasi timp, cai de a le inlatura. Cei care au reusit sa-si atinga obiectivele stabilite cu un an in urma au avut o baza de date solida si, bineinteles, inspiratie. ABC-ul oricarei baze de date consta intr-o buna cunoastere a legislatiei, fapt ce presupune urmarirea atenta a tuturor actelor normative emise de Legislativ, Executiv sau alte institutii ale statului. De exemplu, pentru o firma de import-export, ratarea unei perioade in care guvernul scuteste de taxe pe cei care importa sau exporta o anumita marfa reprezinta un handicap urias in fata concurentei. Neadaptarea evidentei contabile la ultimele masuri ale Ministerului Finantelor sau ale Guvernului reprezinta un alt exemplu. Daca nu apare un control si nu se aplica o amenda, atunci, in mod sigur, in cazul intarzierii platii unor taxe sau impozite, se platesc penalitati. In acest sens, Regia Autonoma „Monitorul Oficial”, prin filialele Societatii Comerciale „Rodipet” SA si prin oficiile postale ale Companiei Nationale „Posta Romana” SA, distribuie, pe baza de abonament, publicatia dorita.
La BNR informatiile
sunt pe gratis
Centrul Roman de Comert Exterior, institutie publica specializata in promovarea exportului romanesc, pune la dispozitia agentilor economici care se ocupa de import-export, dar nu numai, o serie de publicatii pe baza de comanda. De exemplu, aparitia lunara „Preturi internationale si cotatii de bursa” pentru produse agricole cuprinde preturi medii lunare practicate pe pietele vest-europene reprezentative si cotatii la principalele burse internationale de marfuri, pentru urmatoarele categorii de produse: cereale, animale vii, carne si produse lactate, zahar si ulei, cafea si cacao, bumbac si lana, cauciuc natural.
Pe langa informatiile furnizate de insitutiile de mai sus, buletinele lunare, ca de altfel si restul publicatiilor Comisiei Nationale pentru Statistica (CNS) si ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR), pot fi de real folos celor care sunt interesati de starea economiei nationale. La data documentarii noastre in acest sens CNS nu avea pregatita inca oferta pentru anul 1999.
In linii mari, aceasta ramane aceeasi ca si anul trecut, cuprinzand date statistice cu caracter social, demografic, economic, financiar, juridic, necesare fundamentarii deciziilor guvernamentale si ale agentilor economici. Ca exemplu, amintim cateva titluri: Anuarul Statistic al Romaniei, Buletin Statistic Lunar, Buletin Statistic de Preturi si Buletin Statistic de Industrie. Daca publicatiile CNS se obtin contra cost, BNR publica gratuit informatii legate de situatia monetara, Balanta de plati externe, pozitia externa a Romaniei si, bineinteles, date despre activitatea Bancii Nationale a Romaniei. Buletinele sunt distribuite deocamdata intr-un cerc restrans, iar cei care sunt interesati de aceste lucruri se pot adresa direct BNR sau bibliotecilor.     

Oferta de preturi la abonamente
Institutia    Publicatia        Valoarea abonamentului
        Trim. I    Trim. II    Trim. III    Trim. IV

Monitorul Oficial
    Monitorul Oficial     250.000    275.000    302.500    332.750
    al Romaniei,    
    Partea I, in limba romana
    Monitorul Oficial al Romaniei,     80.000    80.000    80.000    80.000
    Partea I, in limba romana,
    numere bis    
    Colectia Legislatia Romaniei    75.000    82.500    90.750    99.825
    Colectia de hotarari ale     160.000    176.000    193.000    213.000
    Guvernului Romaniei
    si alte acte normative    
Centrul Roman     Preturi internationale si cotatii de bursa     420.000 lei/an (12 numere)
de Comert     (produse agricole)    
Exterior    Preturi internationale si cotatii de bursa     420.000 lei/an (12 numere)    
    (produse metalurgice si petroliere)
    Preturi orientative practicate      360.000 lei/an (4 numere)
    la operatiuni de export-import        
    Monitorul Comertului Romanesc         180.000 lei/an (6 numere)
    Piata internationala a produselor
    agroindustriale         180.000 lei/an (4 numere)
    Conjunctura Pietei         100.000 lei/an (6 numere)

Aurelian Buliga