Impulsurile care te fac sa nu poti trai fara senzatii tari sunt cel mai greu de controlat. Te costa bani buni, te ametesc ca o vrajitoare nebuna din padurile africane, iti dau peste cap tot bugetul alocat cheltuielilor de toamna, pentru ca apoi sa te conduca spre prima agentie de turism. „De ce nu un safari?”, isi continua gandul turistul a carui adrenalina a crescut peste limitele normale de cand cu o seara inainte a vazut un leopard devorand o gazela pe Discovery.
Sa gasesti un program de safari bine pus la punct este relativ dificil. Agentiile de turism nu se inghesuie sa promoveze acest gen de oferte, spatiul rezervat celor care solicita vacante „mai altfel” fiind destul de ingust. Zone speciale de safari sunt in Africa de Sud, Kenya, Namibia, Zimbabwe sau Botswana. De cele mai multe ori, programele includ si ceva in plus: plaja, vizitarea oraselor din zona sau a gradinilor botanice, foarte atractive in Africa. Cel mai bun sezon pentru safari este sfarsitul lui septembrie sau ianuarie.
Zonele de safari in Africa de Sud se gasesc in partea nordica. In Krube – cel mai cunoscut parc de safari – cazarea se face in corturi foarte mari si confortabile, cu apa calda, care nu au mai mult de 30 de locuri. Toate taberele sunt particulare, majoritatea proprietarilor vanzandu-si serviciile prin agentii de turism.
Seara, pe la 19.30, dupa ce se intuneca, surprizele din timpul zilei se transforma in povesti ale caror personaje sunt animalele din grupul tinta „Big Five”- cum il numesc localnicii. Acesta cuprinde cele mai importante cinci animale pe care orice turist ajuns in zona de safari nu are voie sa le rateze: elefant, leu, bivol, rinocer si leopard. Cei care le-au vazut pe toate primesc cate un premiu si devin vedetele serii. Pentru altii, faptul ca animalele nu se vaneaza poate provoca o mica dezamagire. Fiecare are camera sa de filmat sau trei-patru filme cu care de-abia asteapta sa-si impresioneze prietenii de acasa.

Taberele sunt bine pazite

Putin mai tarziu, la 20.45, cand se serveste cina, toata lumea se aduna in corturi pentru a gusta cateva specialitati africane. Inauntru ai senzatia ca esti expus la pericole, insa tabara este foarte bine pazita, orice risc fiind eliminat din start. Lumanarile prezente peste tot inlocuiesc curentul electric, intrucat astfel se reduce si numarul fluturilor sau al tantarilor, destul de numerosi in zona. Parfumurile de orice fel sunt interzise, deoarece atrag si mai mult insectele. Din meniu nu lipseste friptura de strut, alaturi de niste placintele cu legume foarte apreciate de turisti. Este ziua cand un leu a mancat o zebra, moment destul de rar intr-un program de safari organizat. Firul povestilor pe care localnicii le spun turistilor leaga adeseori obiceiuri specifice fiecarei specii de modul de comportament al acestora.
Dimineata se pleaca la prima ora pentru a vedea si rasaritul de soare, foarte spectaculos in Africa. A doua etapa va urma seara, deoarece in timpul zilei nu prea poti vedea nimic, majoritatea animalelor fiind ascunse in adaposturi din cauza caldurii. Masinile cu care sunt transportati turistii seamana cu un Landrover ceva mai inalt, cu 6-8 locuri si total deschis. Nu se pune problema vreunui risc, mai ales ca persoana care conduce grupul are mereu o pusca pentru orice eventualitate. De obicei, cei care organizeaza programul iti recomanda sa vizitezi inca doua-trei parcuri de safari, deoarece un loc deja cunoscut devine in scurt timp plictisitor. „Conteaza foarte mult zona de safari. Poate fi o zona unde gasesti foarte repede Big Five sau poti sa nimeresti un singur animal pe zi”, spune Costina Gandac, director al departamentului de turism extern la firma Marshal. Leopardul apare cel mai rar, dar si chitta (un fel de ras) sau zebra. Daca animalele pe care le-ati vazut nu v-au satisfacut indeajuns curiozitatea, tot in Africa de Sud, langa un orasel de pescari (Hermanos), puteti asista la un moment unic: balene iesind din mare la Walker Bay.
Dupa terminarea programului de safari puteti vizita orasul Cape Town, unde portul V&A Waterfront este cel mai atractiv obiectiv. La o distanta de 200 de kilometri, Capul Bunei Sperante ofera un peisaj senzational, stancile si marea agitata nemaifiind la fel nicaieri in lume. Aproape, o colonie de pinguini africani va va aduce aminte de ghetarii de la poli, racorindu-va dupa o plimbare la peste 40 de grade in timpul zilei.
In Port Elisabeth puteti vizita Parcul National de elefanti Addo. La „vanatoare” de imagini cu camera video va veti bucura de revederea simpaticelor animale, mult mai triste aici decat in zonele de safari, unde traiesc in libertate.
Urmand una din legile nescrise potrivit careia senzatiile tari o data constientizate genereaza nevoia de-a trai si mai intens, veti constata ca un program de safari a fost de fapt doar o trambulina spre alte vacante in care acel „altceva” va deveni din ce in ce mai puternic.    

SFATURI PENTRU AMATORII DE SAFARI

· Nu trebuie sa plecati fara binoclu
· Este bine sa beti numai apa imbuteliata
· Este interzis sa aruncati cu mancare spre animale, sa tipati sau sa vorbiti la mobil
· Se pot cumpara piei sau trofee, insa au preturi destul de piperate.

OFERTE

Agentia        Oferta            Durata    Pret
Marshal Turism    Africa de Sud        8 zile    619 euro*
        Cape Town-Montagu
        – Knysna-Port Elisabeth
        hotel HHH, HHHH
Marshal Turism    Kenya            7 zile    999 euro **
        Mombasa-Tsavo-West     
        National Park-Amboseli
        National Park-Lake Nakuru
        National Park-Masai Mara-
        Mombasa
        hotel HHH, HHHH
IDM Tours    Kenya            8 zile    2.424 euro ***
        Parcul National de langa
        Lacul Manyra, hotel HHH
Nota: *) Pretul include cazarea si micul dejun, ghid local de limba germana, transport cu autocar cu aer conditionat pe teritoriul Africii de Sud, taxele de intrare la unele obiective turistice    
**) Pretul include cazare cu pensiune completa, ghid local de limba germana, transport cu autocarul pe teritoriul Kenyei, taxe de intrare la unele obiective turistice, zboruri in interiorul zonei de safari, taxe de aeroport Nairobi-Mombasa
***) Pretul include pensiune completa, fara transport, plecarile fiind organizate din Germania.