În primul an de criză, fondurile de pensii private obligatorii au obţinut un randament mediu de trei ori mai mare decât rata inflaţiei, depăşind ca performanţă şi instrumentele financiare cu venit fix, conform Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II) au avut în ultimul an un randament mediu de 15,53%, mai bun decât de instrumentele financiare cu venit fix, unde au investit aproximativ 90%-95% din active. Restul banilor au fost investiţi în acţiuni şi fonduri mutuale cu o expunere medie sub 5%, acestea îmbunătăţind randamentul fondurilor de pensii.
Fondurile de pensii private obligatorii au depăşit ca randament titlurile de stat (cu un randament de 11,69%), obligaţiunile municipale (care au înregistrat un randament mediu ponderat de 14,22%), obligaţiunile supranaţionale emise în lei (8,57% randament), obligaţiunile corporative (8,84 randament) şi dobânzile depozitelor în lei ale populaţiei (cu o dobândă medie estimată de 13,47%).
Profitul net realizat de fondurile din pilonul II pentru participanţi este de 132,83 milioane de lei, la sfârşitul lunii numărându-se 4,42 de milioane de participanţi activi.
În top trei la fondurile de pensii private obligatorii ca număr de aderenţi se află ING cu 1.600.597 de aderenţi, Allianz-Ţiriac (Viitorul tău) cu 1.230.061 de aderenţi şi Generali cu 455.604 aderenţi.
Fondurile facultative – plasamente mai mari în acţiuni
Fondurile de pensii facultative (pilonul III) au înregistrat un randament mediu de 10,65%. Performanţa mai scăzută a fondurilor de pensii facultative se datorează ponderei mai mari de plasamente în acţiuni, care însă pe termen lung pot asigura o creştere mai are decât alte instrumente financiare.
Fondurile din pilonul III au în jur de 175.000 de mii de participanţi, gestionând active nete de 161,2 milioane de lei.
Fondurile depăşesc inflaţia
Toate cele 25 de fonduri private de pensii (pilonul II şi III) au depăşit inflaţia din ultimul an de 4,96%, activele fondurilor depăşind 2 miliarde RON. În total, administratorii de fonduri de pensii gestionează aproape de 5 milioane de conturi personale.